Poslovni Dnevnik

Jedna od rijetkih prihodovni­h kategorija ona je vezana uz europski novac

Uspjeh ili? Za planiranih 19,2 milijarde iz EU je u zadnjem mjesecu 2020. trebalo povući rekordne tri milijarde

-

Na strani prihoda ni ukupni porezi očito nisu podbacili u odnosu na ažurirani plan kojim su nemalo povećani u odnosu svibanjski rebalans. Do početka prosinca poreza se slilo gotovo 67 milijardi kuna, što je 8,6 milijardi ili 11,4% manje nego u istom razdoblju godinu prije. Zbog pada gospodarsk­e aktivnosti i poreznih mjera potpore gospodarst­vu (odgode i obročne otplate, oslobođenj­a plaćanja izravnih poreza i doprinosa) s manje poreznih prihoda u 2020. se i računalo. Planirani su u konačnici na 72 milijarde, a to je dostižno čak i ako su u prosincu bili za više od četvrtine slabiji nego istom mjesecu prethodne godine.

Porez na dobit

Slično vrijedi i za porez na dobit kojega je u 11 mjeseci naplaćeno gotovo 8,7 milijardi u odnosu na cjelogodiš­nji plan od devet milijardi.

Od doprinosa se mjesec dana prije kraja godine slilo 20,7 milijardi kuna, pa je i na toj stavci izgledno ispunjenje plana od 22,7 milijardi, što predstavlj­a pad za nešto više od milijardu kuna.

Među značajniji­m prihodnim stavkama, kao i ranijih godina, ostvarenje plana u najvećem je zaostatku s krajem studenoga bilo na stavci Pomoći, koja se najvećim dijelom odnosi na sredstva institucij­a i tijela EU. Iako je to jedna od rijetkih prihodnih kategorija koja u odnosu na godinu prije bilježi povećanje, i to za nepune tri milijarde (do prosinca 16,2 mlrd.), za planiranih 19,2 milijarde iz EU je u zadnjem mjesecu 2020. trebalo povući rekordne tri milijarde. Kompletira­ni podaci pokazat će je li i koliko prosinac ispao izašniji u pogledu europskog novca.

Na rashodnoj strani gotovo sve proračunsk­e stavke u pandemijsk­oj su godini povećane. Rijetka iznimka su troškovi kamata po državnom dugu, odnosno financijsk­i rashodi koji su manji i u usporedbi prvih 11 mjeseci (8,1 prema 8,8 mlrd.) i po planu za cijelu 2020. (8,6 mlrd.). Međugodišn­ji pad, doduše, tehnički bilježe i rashodi za zaposlene, i to za čak šest milijardi (na 20,6 mlrd.), ali ne zbog stvarnog smanjenja (jer zapravo su povećani) već zbog toga što se od 2020. plaće i prateći doprinosi u osnovnim i srednjim školama knjiže na pozicijama pomoći unutar općeg proračuna. To je ujedno i jedan od glavnih razloga velikog skoka skupine rashoda Pomoći. U 11 mjeseci ona je premašila 26,5 mlrd. kuna nasuprot 14 milijardi godinu prije, s tim da su u nju preseljene i potpore željezničk­om i cestovnom prometu. Usto, pomoći obuhvaćaju npr. i rashode za sufinancir­anje EU projekata na regionalno­j i lokalnoj razini, kao i sanapočetk­a ciju bolnica u vlasništvu jedinica regionalne samouprave.

Pojedinačn­o najveća stavka, izdaci za mirovine, s krajem studenoga je premašila 38,6 milijardi, što je u međugodišn­jim usporedbam­a porast za 1,2 milijarde. Od socijalnih naknada najveći postotni porast bilježe rashodi za nezaposlen­e; u 11 mjeseci na njih je otišlo 1,06 milijardi kuna nasuprot 780 milijuna prethodne godine.

Protukrizn­e mjere

Subvencije su, pak, zbog protukrizn­ih mjera više nego udvostruče­ne (13,3 prema 6,6 mlrd.), pri čemu se približno trećina odnosi na poljoprivr­edu (oko 4,5 mlrd. nasuprot 3,9 lani). Dio povećanja pojedinih vrsta rashoda financira se iz izvora koji ne utječu na deficit proračuna opće države, a to su u prvom redu povećana izdvajanja iz sredstava EU za Covid-potpore poslovnom sektoru (npr. očuvanje radnih mjesta, skraćivanj­e radnog vremena), ali i za prvu fazu obnove nakon proljetnog potresa. One za prošlotjed­ne potrese, barem što se tiče europskog novca, bit će dio priče o proračunu 2021. ❖

Troškovi kamat

Na rashodnoj strani gotovo sve proračunsk­e stavke u pandemijsk­oj su godini povećane. Rijetka iznimka su troškovi kamata po državnom dugu

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Ministar financija i potpredsje­dnik Vlade Zdravko Marić
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Ministar financija i potpredsje­dnik Vlade Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia