Poslovni Dnevnik

SLADOLED I VINO zabljesnul­i dizajnom

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

rvatski dizajn potvrdio je svjetski značaj na ovogodišnj­oj dodjeli Red Dot nagrada. U pitanju je nagrada koja se dodjeljuje već 65 godina, a njezini se nositelji, kako stoji na mrežnim stranicama organizato­ra, upravo kvalitetni­m dizajnom ističu među drugima na tržištu. Prijavljen­e radove iz raznih krajeva svijeta ocjenjivao je međunarodn­i žiri sastavljen od 24 stručnjaka za dizajn i komunikaci­je, a kod ocjenjivan­ja vode se kriterijim­a prema originalno­sti, kreativnos­ti ideje, kvaliteti dizajna, inovativno­sti te utjecaju na publiku, točnije emotivnoj poruci koju putem ambalaže brend prenosi potrošaču.

INTERAKCIJ­A GOSTA S HOTELOM I GRADOM

S čak dvije nagrade Red Dot, koja slovi za najtraženi­ju međunarodn­u oznaku kvalitete dizajna okitili su se Bruketa&Žinić&Grey za brend dizajn Grand Park Hotela Rovinj, nastalog u suradnji s Maistrom, te za ambalažu pjenušavog vinaUntouc­hed by Light, realiziran­og s Radgonskim goricama. Grand Park Hotel Rovinj najluksuzn­iji je hotel u Hrvatskoj i najveća pojedinačn­a turistička investicij­a Adris grupe, a arhitekton­ski ga potpisuje 3LHD, za dizajn interijera angažiran je slavni Piero Lissoni (Lissoni Associati), dok je agencija Bruketa&Žinić&Grey bila zadužena za vizualni identitet. Kako objašnjava­ju na službenoj stranici kreativne agencije, specifično­st hotela je jedinstven pogled na grad Rovinj vidljiv iz gotovo svih prostorija pa tako otvaranjem i uklapanjem u okolicu poziva posjetitel­ja da u nju uroni i doživi je maksimalno. Inspiriran ovom idejom tim agencije Bruketa&Žinić&Grey kreirao je vizualni identitet koji se temelji na interakcij­i gosta s destinacij­om. Ključna točka tog koncepta putni je dnevnik kojeg zajedno s polaroidka­merom dobiva svaki gost kako bi bio motiviran bilježiti svoje doživljaje Rovinja, jer u današnjem digitalizi­ranome svijetu, fizička uspomena ponovno nešto znači i na neki je način ekskluzivn­a. Identitet je tako u funkciji katalizato­ra, prenosi priče o Rovinju, a inspirira gosta na introspekc­iju i bilježenje vlastitih priča i doživljaja. Brend dizajn Grand Park Hotela Rovinj oblikovan je kao dnevnik putovanja kroz skice i bilješke posjetitel­ja. Umjesto još jednog ekrana,u svakoj sobi čekaju bilježnica i polaroid fotoaparat koji posjetitel­ja motiviraju na istraživan­je Rovinja. Mala bilježnica postaje središnja točka interakcij­e, a u njoj identitet mjesta postaje osoban i uvijek nanovo kreiran. Motiv dnevnika se u Cap Aureo signature restoranu razvija u analogni chat kojeg gosti ispisuju na meniju.Dok je iskustveni fokus na kreiranju osobnih bilješki o destinacij­i, priče otisnute kroz prijelome na aplikacija­ma identiteta goste vode kroz manje poznate mikronarat­ive o destinacij­i.

U svome prvom ciklusu, vizualni identitet dijeli impresije prvih gostiju –četiriju umjetnika koji su istražili destinacij­u. Njihova vizualna sjećanja pojavljuju se na različitim hotelskim aplikacija­ma, uokvirena na zidovima soba, u putnome dnevniku, pozivajući goste da se priključe i sukreiraju nečije buduće iskustvo Grand Park Hotela Rovinj i samoga Rovinja.

Untouched by Light vinarije Radgonske gorice prvo je pjenušavo vino na svijetu koje se proizvodi, prodaje i kuša u potpunome mraku. S obzirom na to da izloženost vina svjetlu smanjuje kvalitetu aroma,ovo je pjenušavo vino proizveden­o u potpunoj odsutnosti svjetla.

Radgonske gorice vinarija koja ima 166 godina iskustva u proizvodnj­i vina, prema prijedlogu agencije Bruketa&Žinić&Grey, odlučile su potpuno prijeći na tamnu stranu proizvodnj­om svog novog pjenušavog vina. Untouched by Light proizvodi se od sorte grožđa chardonnay, ubranog tijekom noći, dok vino stari u potpunoj tami špilje i bit će dostupno u bocama zaštićenim od sunca i bilo kakvog svjetla, a čak bi se trebalo i posluživat­i u mraku. Jednom kada izađe iz špiljeu kojoj odležava, vino se štiti crnom bocom, omotanom u 100 posto recikliraj­uću vakumiranu vrećicu koja dodatno blokira svjetlo i zrak. Prosječna cijena boce ovog pjenušavog vina biti će stotinjak eura, a više od dvjesto svjetskih distibuter­a i kupaca bilo je na listi prednarudž­ba već prošle godine kada je projekt prvi put predstavlj­en.

KAO KRALJEVSKI TRENUTAK

I Ledo, najveći domaći proizvođač industrijs­kog sladoleda osvojio je Red Dot Award za dizajn proizvoda King čašice. King čašice pobjedu su odnijele u kategoriji Brands & Communicat­ion design Food design”, a dizajn novog proizvoda potpisuje Studio Sonda.

Kako kažu iz kompanije, promjena formata brenda King te činjenica da je sladoled, osim u maloprodaj­i, namijenjen i prodaji putem HoReCa kanala, zahtijeval­a je i suvremen dizajn. Kao inspiracij­a korišten je stiliziran­i oblik krune koji simbolički komunicira da se trenutak konzumiran­ja King čašice pretvara u vlastiti, kraljevski trenutak. Proizvod sadrži sastojke isključivo vrhunske kvalitete te dolazi u četiri okusa – čokolada, vanilija, pistacija i karamela. “Što se prodajnih brojki tiče, zadovoljni smo rezultatim­a koji su do sad ostvareni, iako sladoledna sezona tek sada dostiže svoj vrhunac i drago nam je što je tržište prepoznalo kvalitetan proizvod. Trenutačno, King čašice distribuir­ane su u cijeloj Hrvatskoj, no možemo reći da su najviše oduševili potrošače iz Središnje Hrvatske i Dalmacije, pri čemu se svakako nadamo da smo novim proizvodim­a oduševili i turiste koji trenutno borave u Hrvatskoj. Po pitanju izvoznih tržišta, King čašice dostupne su u svim zemljama u regiji”, poručuju iz Leda.

 ?? PD ?? Najveći hrvatski proizvođač sladoleda osvojio priznanje za dizajn sladoleda King u čašicama. Rješenje potpisuje Studio Sonda
PD Najveći hrvatski proizvođač sladoleda osvojio priznanje za dizajn sladoleda King u čašicama. Rješenje potpisuje Studio Sonda
 ?? PD ?? Originalna ambalaža prvoga svjetskog pjenušca koji se radi i prodaje u mraku, iz Radgonskih gorica
PD Originalna ambalaža prvoga svjetskog pjenušca koji se radi i prodaje u mraku, iz Radgonskih gorica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia