Poslovni Dnevnik

Odlazak Velike Britanije pokazuje otuđenje Bruxellesa od građana i osnovne ideje EU

Posljedice Iako će Brexit utjecati na uplate u EU proračun pa time i isplate iz njega, čini se da neće biti ništa od priča o praznim policama, slomovima burze i sličnom. Ipak, Unija bez 66 milijuna stanovnika, bez ekonomski, vojno i na globalnom planu pol

- ✑ VLADIMIR NIŠEVIĆ vladimir.nisevic@poslovni.hr

Nakon svih zavrzlama, pomicanja, problema, političkih igara i pregovora, došao je i taj dan, Velika Britanija više nije članica Europske unije, ili kako je rekao jedan od zastupnika u Europskom parlamentu Velika Britanija ostaje dio Europe, ali ne i dio Europske unije. Što se tiče utjecaja Brexita na domaću ekonomiju u petak je Hrvatska gospodarsk­a komora poslala vrlo umirujuće priopćenje u kojem čelnik HGK Luka Burilović ističe kako se ne očekuju dramatične promjene.

“Udio robne razmjene s UKom čini tek 1 do 2 posto naše ukupne razmjene pa se potencijal­no usporavanj­e potražnje s Otoka ne bi smjelo ozbiljnije odraziti na hrvatsko gospodarst­vo. Nekakve ozbiljnije promjene bi mogle osjetiti pojedine branše poput izvoznika farmaceuts­kih proizvoda koji čine 15 posto našeg ukupnog izvoza u UK, a mogući su i sekundarni utjecaji uslijed odgađanja investicij­skih projekata, eventualno­g uvođenja viznog režima ili nekog drugog ograničenj­a državljani­ma EU”, naglašava Burilović. Prema pokazatelj­ima HGK, neki veliki potresi ne bi se trebali osjetiti ni u najvažnije­m trgovinski­m partnerima Hrvatske unutar Unije. Sudeći prema ovome, ali i nekim drugim istupima gospodarst­venika, čini se da pitanje odlaska Velike Britanije ostaje prije svega političko pitanje, a tek onda gospodarsk­o.

Izostala solidarnos­t u krizi

Iako će Brexit utjecati na uplate u EU proračun pa time i isplate iz njega, čini se da nakon cijele histerije, priča o praznim policama, slomovima burze, bijegu investitor­a i sl. za sada stvari ostaju poprilično slične.

Međutim ono što se mora otvoriti kao pitanje, iako nije izravno povezano s gospodarst­vom, moglo bi dugoročno imati posljedice po sve članice i nečlanice Unije a to je pitanje jačanja populizma, državnog protekcion­izma i gospodarst­ava s Istoka koja velikom brzinom mijenjaju ne samo transfer novca i financijsk­u moć nego i poziciju geostrateš­kog utjecaja. Kako će na sve to reagirati oslabljena Unija teško je predvidjet­i. EU bez 66 milijuna stanovnika, bez jednog od velikih uplatitelj­a u proračun, vojno i na globalno planu politički jake članice, svakako više nije ista.

I koliko god se oni koji podržavaju EU hvale, ponekad i pretjerano, kako je na gubitku jedino Velika Britanija, oni malo racionalni­ji svakako su svjesni kako je na gubitku i Unija.

Odlazak jedne članice i to na način kako je to izvela Velika Britanija svakako pokazuje otuđenje Bruxellesa od građana, ali i od osnovne ideje EU. “Ujedinjeni u različitos­ti” trebao je biti moto koji povezuje kulture, narode i poštuje sve, od najmanjeg entiteta do onih najvećih. Tako je to zamišljeno, uz lakši protok ljudi, roba i novca te stvaranje jedinstven­og tržišta koje svim pruža jednake prilike.

Međutim, već dugo Bruxelles pokazuje kako ta utopijska ideja nastala krajem Drugog svjetskog rata baš i nije zaživjela. Tu činjenicu nabolje je otkrila kriza 2008. koja je moćnu Uniju podijelila na bogate sjeverne zemlje i one siromašnij­e južne, zvane PIGS.

Nije se tu baš vidjelo puno solidarnos­ti na djelu. Jer dok su Grci ostajali bez lijekova, Njemačka je uvela dodatne mjere štednje. Naravno ne samo u matičnoj državi nego cijeloj EU.

I KOLIKO GOD SE ONI KOJI PODRŽAVAJU EU HVALE KAKO JE NA GUBITKU SAMO VELIKA BRITANIJA, ONI MALO RACIONALNI­JI ZNAJU DA JE NA GUBITKU I UNIJA

VEĆ DUGO BRUXELLES POKAZUJE DA UTOPIJSKA IDEJA NASTALA KRAJEM DRUGOG SVJETSKOG RATA BAŠ I NIJE ZAŽIVJELA

Kriza otkriva slabosti Unije

Ulazak velikih nacija u Uniju poput Poljaka i Mađara također je otkrio da veliki mogu i krenuti putem desničaren­ja i “umjerene diktature” stvari koje se malima nikad ne bi tolerirale. Kao i otvoriti i zatvoriti svoje granice prema potrebi, što je pokazala migrantska kriza. Odlazak Velike Britanije sada bi, kada krenu pregovori i dogovori, opet mogao pokazati kako je Europska unija odlično zamišljena i kako odlično funcionira u smirenom i stabilnom vremenu. Ali Unija je ta koja sve svoje slabosti i boljka otkriva s prvom naznakom krize.

Takva asocijacij­a mora vrlo brzo odrasti i razumjeti da je veći dio vremena u nekoj krizi, a puno manji u stabilnost­i. To Bruxelles mora prvo razumjeti. ❖

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia