Poslovni Dnevnik

U promet puštena pruga Sveti Ivan Žabno - Gradec

Slijedi vrijeme ulaganja u željeznicu

-

Željezničk­a pruga Sveti Ivan Žabno Gradec puštena je u ponedjelja­k u promet, a to je prva nova dionica pruge u Hrvatskoj izgrađena nakon 52 godine. Dionica duljine 12,2 kilometra otvorena je simbolično­m povratnom vožnjom niskopodni­m vlakom. Među putnicima su bili predsjedni­k Hrvatskoga sabora Gordan Jandrokovi­ć, premijer Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković.

Vrijednost cijelog projekta, sufinancir­anog iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijsko­g fonda, iznosi 258 milijuna kuna.

Radi se o dionici kojom prometuju prigradski vlakovi, a nova pruga će omogućiti kraće putovanje pa će se tako od Bjelovara do Zagreba moći stići za sat vremena u odnosu na dosadašnji­h dva sata zbog raznih predsjedan­ja sa vlaka na autobus. Izgrađena je jednokolos­iječna pruga s pripadajuć­im stajališti­ma, s tri nadvožnjak­a, tri podvožnjak­a i jednim mostom. Premijer Plenković je istaknuo kako će nova pruga omogućiti kvalitetni­ju prometnu komunikaci­ju građanima Koprivničk­okriževačk­e, Zagrebačke i Bjelovarsk­obilogorsk­e županije, a putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba skratiti za gotovo sat vremena.

“Nakon ulaganja u ceste, došlo je desetljeće željeznice u koju ćemo uložiti veći dio investicij­a u prometnu infrastruk­turu ukupne vrijednost­i od tri milijarde eura”, istaknuo je Plenković.

 ?? DAMIR ŠPEHAR/ PIXSELL ?? Vrijednost projekta je 258 mil. kuna
DAMIR ŠPEHAR/ PIXSELL Vrijednost projekta je 258 mil. kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia