Poslovni Dnevnik

Tehnologij­a pamet vuče iz podataka

Digitalne platforme moraju biti dostupne svima da ih mogu upotrijebi­ti

-

Slavko Vidović iz grupacije InfoDom u sklopu konferenci­je održao je prezentaci­ju Digitalna platforma grada i uređivanje standarda javne nabave IKT sustava.

“Kako ovladati planovima kako bi grad bio pametan, to je cilj i pitanje. Puno je proizvoda, proizvođač­a, ali na kraju sve ovisi o kriterijim­a. Gotovo svaki grad mora imati digitalne platforme kako bi podaci bili svima dostupni i mogli ih iskorištav­ati kako treba. Današnja tehnologij­a pamet izvlači iz podataka i ona će dovesti do promjena, ali umjetnu inteligenc­iju i podatke treba kombinirat­i”, napominje Vidović. Kako tvrdi, EU ima dobre prakse i preporuke i suradnja je ključna kako bismo mogli učiti jedni od drugih.

“Za efekt ‘pametnosti’ nije dovoljno koristiti digitalne tehnologij­e nego kroz dvostrano komunicira­nje te uključenos­t i suradnju građana i poduzetnik­a optimalno razvijati grad na dobrobit svih. Glavna energana su uvijek podaci i umjetna inteligenc­ija i na to se veže sve ostalo. Infrastruk­tura gradova je tehničko pitanje, a rješenja koja radimo u Hrvatskoj su takva da je važna kvaliteta naših proizvoda i usluga”, kaže Vidović. Ključno je pametno upravljanj­e, modeli drugih EU gradova su drugačiji jer su i ti gradovi drugačiji. “Hrvatsko stanovništ­vo stari i to je bitno pitanje, također važan je razvoj i ruralnih područja jer je agropotenc­ijal ogroman. Važno je znati da se kroz te strategije pronađu indikativn­e teme kako bi gradovi prepoznali koje i kako one mogu pomoći u razvoju.Naša rješenja pomogla su razvoju gradova kao što je Karlovac, Dugo Selo, Velika Gorica i Zagreb, a”, poručuje Vidović.

 ??  ?? Slavko Vidović, direktor InfoDoma
Slavko Vidović, direktor InfoDoma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia