Poslovni Dnevnik

Električni romobili nisu toliko ekološki

Korist samo ako bi to vozilo istisnulo aute, smatra njemačka agencija za okoliš

-

Električni romobili koji su se razmnožili po ulicama gradova malo pridonose ekološkom prijevozu u gradovima, ocijenila je Njemačka agencija za zaštitu okoliša (UBA) za dpa. “Dionice koje prelaze obično su vrlo kratke i mogu se normalno prijeći pješice, autobusom, željeznico­m ili biciklom”, kaže predsjedni­ca UBAe Maria Krautzberg­e.

Podaci iz Berlina pokazuju da se koriste na dionicama prosječne duljine od oko dva

kilometra. Istraživan­je u Parizu pokazalo je da bi ljudi, kad ne bi imali na raspolagan­ju e-romobile, u 85 posto slučajeva tu dionicu prešli pješice, biciklom ili javnim prijevozom. U usporedbi s prijevozom biciklom mnogo su štetniji za okoliš, kaže Krautzberg­er.

Ona smatra da bi se trebali koristiti u predgrađim­a. “Ima smisla tamo brzo premostiti veće udaljenost­i do autobusa ili željeznice eromobilom umjesto automobilo­m”. I ministarst­vo prometa sličnog je stajališta. “Električna mini-vozila moraju se osigurati u predgrađim­a”, napisalo je ministarst­vo na Twitteru. Tako bi eskuteri imali ulogu u prvom i zadnjem kilometru prijevoza putnika.

Električni bi romobil po istraživan­jima njemačke agencije za okoliš jedino bio koristan za okoliš ako bi istisnuo osobni automobil.

“No, to je slučaj samo kod malog broja korisnika”, dodaje UBA.

 ??  ?? Sve prisutniji u gradovima
Sve prisutniji u gradovima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia