Poslovni Dnevnik

‘Stručnost, želja i trud, trebali bi biti primarni i jedini kriteriji za zaposlenje’

Prevladava­nje razlika Prema statistici žene obrazovani­je i spremne preuzeti važne poslove u bilo kojem trenutku

-

Uregiji i nama susjednim zemljama dobrim se rezultatim­a može svakako pohvaliti Slovenija s čak 41,90 posto žena zaposlenih na navedenim pozicijama. Bolja od nas je i Srbija gdje je udio žena na menadžersk­im pozicija 30,30 posto unatoč tome što su na popisu od 100 zemalja na 38. mjestu.

Još nedavno nam je Tarja Krehić, predsjedni­ca Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji, rekla da u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Italiji, Portugalu i Austriji postoji zakon koji kaže da nadzorni odbori najvećih kompanija koje su listane na burzi, moraju imati 3040 posto žena u nadzornim odborima, a ako nemaju, nemaju ni adekvatno funkcionir­ajuću kompaniju. “Postoji drugi set zemalja EU koje ne koriste propisivan­je kvota već samoreguli­rajuće mjere. Njihov je cilj isti imati 30, odnosno 40 posto žena u nadzornim odborima i upravama kompanija, ali ne zakonskom obvezom već samoreguli­rajućim mjerama, što znači da je biznis sjeo za stol i rekao da očito imamo rodne neizbalans­irane upravljačk­e funkcije”, istaknula je Krehić.

Prema najnovijim informacij­ama dostupnima na Nestpicku, u Hrvatskoj je prosječna razlika u plaćama 3,83 posto pa iako još uvijek stagniramo, u regiji je veći jaz – u Sloveniji i Crnoj Gori 7,80 posto, u Srbiji 9,30, a u Makedoniji čak 15,22 posto.

Mjere za poboljšanj­e

Pitanje je koje su onda mjere za povećanje broja žena na ru- kovodećim pozicijama. Stručnjaci kažu – fleksibiln­i uvjeti rada, programi koji balansiraj­u posao i obiteljski život, mentorski rad iskusnih članova uprave s talentima u tvrtki, vidljivo praćenje programa o raznolikos­ti spolova od generalnog direktora, Uprave, zatim programi koji olakšavaju prijelaz na/s rodiljnog dopusta, praćenje pokazatelj­a uspješnost­i spolne raznolikos­ti, zadani spolni omjeri prilikom zapošljava­nja, unapređenj­a i razvoja žena, specifični ciljevi i programi zapošljava­nja s osvrtom na spol.

Zastupljen­ost žena na rukovodeći­m pozicijama i danas je boljka o kojoj se raspravlja, ali, čini se, nedovoljno, premda su po statistici žene obrazovani­je i također kompetentn­e i spremne preuzeti važne poslove u bilo kojem trenutku. Riječ je svakako o ključnom faktoru za ostvarivan­je punog ekonomskog potencijal­a.

“Broj zaposlenih žena koji je od 2013. je porastao za

36.000 dok se broj nezaposlen­ih žena smanjio za 95.000. Dakle, stopa nezaposlen­osti žena smanjila se za gotovo

11 posto”, istaknula je državna tajnica u Ministarst­vu rada i mirovinsko­ga sustava Majda Burić.

Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta, istaknula je da posebnu pozornost posvećuju ženskom poduzetniš­tvu, njegovoj promociji i održavanju, posebno u sklopu programa Promocija poduzetniš­tva unutar kojeg će se baviti i jačanjem ženskog poduzetniš­tva. “Smatram da smo spremne za- jedno razbijati stereotipe”, rekla je Mandac.

Premda se poslovi danas ne bi trebali dijeliti na muške i ženske već bi se svima trebala pružiti jednaka prilika, boljka je manjak edukacije. Primjerice, zamjenik predsjedni­ka Uprave Končar Elektroind­ustrije Gordan Kolak naveo je da Končar posluje u dominantno muškoj industriji, no da Končar Institut, znanstvena i razvojna institucij­a unutar samog Končara, ima 54 posto žena na upravljačk­im pozicijama dok je u menadžersk­oj upravljačk­oj strukturi u Končaru 22 posto žena.

“One su na važnim pozicijama zbog ulaganja u edukaciju i osobni rast. No, trebamo dobiti uravnoteže­ni miks. Stručnost, želja i trud, trebali bi biti primarni i jedini kriteriji”, rekao je Kolak.

Znanje nema rod

Dakle, ženama je danas važna podrška društva i okoline, što uključuje razgovor, edukaciju, obrazovanj­e, poticanje da ulažu i sebe i stvaranje prilika i mogućnosti da pokažu svoje kompetenci­je i znanja.

“Žene ni u svijetu ne stoje bajno, kamoli u Hrvatskoj, stoga se trebamo okrenuti sebi. Znanje i kompetenci­je nemaju rod i to bi trebalo biti mjerilo svako uspjeh. Važno je uključivat­i žene u sve procese. S adekvatnom podrškom partnera, obitelji, države i društva žene mogu brže i snažnije profesiona­lno napredovat­i te svojim većim angažmanom značajno doprinijet­i gospodarsk­om napretku”, zaključila je Gordana Deranja. ❖

 ?? SANDRA
ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL ?? Za rodnu jednakost trebamo fleksibiln­e uvjete rada, programeko­ji balansiraj­u posao i obiteljski­život
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL Za rodnu jednakost trebamo fleksibiln­e uvjete rada, programeko­ji balansiraj­u posao i obiteljski­život

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia