Poslovni Dnevnik

Dva Sarajeva skupa vraćaju slavu zimske Olimpijade 1984.

Zajednički projekt Europski omladinski olimpijski festival (EYOF) približio 2 entiteta

-

Zajednički projekt Europski omladinski olimpijski festival (EYOF) približio dva entiteta

Infrastruk­turom na Bjelašnici i Igmanu upravlja Sarajevo (Federacija BiH), a onom na Jahorini Istočno Sarajevo (Republika Srpska)

Točno 35 godina nakon što su u Sarajevu održane XIV. zimske olimpijske igre, u tom gradu počinje zimski Europski omladinski olimpijski festival (EYOF), sportska smotra koja će okupiti više od tisuću i pol sudionika uzrasta od 14 do 18 godina. Organizato­ri se nadaju kako će taj događaj vratiti dio stare slave i sjaja gradu koji je 1984. postao planetarno poznat.

Uništena borilišta

Festival traje do 16. veljače a sudionici će se natjecati u alpskom skijanju, nordijskim disciplina­ma, snowboardu, umjetničko­m i brzom klizanju te hokeju na ledu. Uz sportsku dimenziju cijelog događaja puno je značajnija ta da će EYOF po prvi puta nakon okončanja rata u BiH 1995. dva entiteta ujediniti oko nekog projekta ovakve naravi. Domaćini EYOFa su Sarajevo i Istočno Sarajevo, nasljednic­i nekada administra­tivno jedinstven­og grada Bosne i Hercegovin­e, koji je Daytonskim sporazumom podijeljen na dva dijela. Infrastruk­turom na Bjelašnici i Igmanu upravlja Sarajevo, a onom na Jahorini Istočno Sarajevo. Ta sadašnja dva grada nakon rata su naslijedil­a uništenu ili pak zastarjelu infrastruk­turu na olimpijski­m planinama koju je trebalo iz temelja obnoviti. Uz širenje sportskog duha, u Sarajevu se nadaju i dobroj zaradi. Iz županijske Turističke zajednice potvrdili su kao je većina smještajni­h kapaciteta u rasprodana te očekuju kako će tako biti sve do kraja, kad će EYOF bi- ti zatvoren svečanošću na stadionu u Istočnom Sarajevu. EYOF je trebao biti održan u BiH još 2017., no zbog brojnih organizaci­jskih poteškoća i nesavladiv­ih administra­tivnih zapreka organizato­ri su morali odustati pa je uskočio turski Erzurum.

Najbolje ZOI

Zamjenik gradonačel­nik Sarajeva Ivica Šarić koji je uključen u pripreme EYOF-a podsjetio je da je nekadašnji predsjedni­k Međunarodn­og olimpijsko­g odbora (IOC) Juan Antonio Samaranch sarajevsko natjecanje proglasio dotad najbolje organizira­nim Zimskim olimpijski­m igrama. ❖

 ?? ARMIN DURGUT/PIXSELL ?? Prvo zimsko natjecanje nakon 35 godina
ARMIN DURGUT/PIXSELL Prvo zimsko natjecanje nakon 35 godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia