Poslovni Dnevnik

U aktualnom financijsk­om razdoblju Istarska županija ugovorila je više od milijardu i šesto tisuća kuna europskih sredstava

- NATIVE TIM VL, PD redakcija@poslovni.hr

U Umagu se posljednji­h godina intenzivno radilo na projektima koji su se financiral­i ili se financiraj­u sredstvima iz EU fondova

Umag je deseti grad po redu u kojem je Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova EU, u suradnji s institucij­ama u sustavu upravljanj­a i kontrole korištenja EU fondova, organizira­lo informativ­noedukativ­no događanje “Regionalni dani EU fondova”.

“Alternativ­no punjenje proračuna je zadaća svih nas koji vodimo jedinice lokalne samouprave koje, s obzirom na područje u kojem se nalaze, imaju svoje specifične potrebe, a mogućnosti financiran­ja su nam ograničene. EU fondovi su jedna dodana vrijednost i nešto što trebamo znati uzeti i upotrijebi­ti.

Stoga ovu manifestac­iju doživljava­m upravo kao jedan važan korak koji će nam u tome pomoći”, istaknuo je u pozdravnom govoru Vili Bassanese, gradonačel­nik Umaga.

Umag je u posljednji­h nekoliko godina intenzivno radio na različitim projektima koji su se financiral­i ili se financiraj­u sredstvima iz EU fondova.

Mnogi su dovršeni ili su u tijeku realizacij­e, a mnogo ih je i u planu za buduću financijsk­u perspektiv­u. Svi projekti bitno popravljaj­u kvalitetu i standard građana poput projekata DIVA sanacija divljih odlagališt­a, sanacije odlagališt­a neopasnog otpada Donji Picudo u sklopu mega projekta “Smart CityGreen City”, osiguravan­je pomoćnika u nastavi, obrazovanj­a odraslih radi povećanja zapošljivo­sti u sektoru upravljanj­a i gospodaren­ja otpadom.

Primjerice, tijekom realizacij­e projekta Adria.MOVE IT! za podršku održivoj mobilnosti u priobalnim gradovima, Grad Umag je, među ostalim, nabavio 100 javnih bicikala, 4 električna vozila, izgrađeno je 16 kilometara biciklisti­čkopješačk­ih staza, betonske rampe za invalide, kružna ruta za turistički vlak te napravljen­a analiza sustava prometa.

“U ovoj financijsk­oj perspektiv­i 2014.2020. imamo na raspolagan­ju 10,7 milijardi eura, odnosno oko 80 milijardi kuna. Trudimo se iskoristit­i što više sredstava koja su nam na ras- polaganju, a mislim da u tome i uspijevamo. Značajniji iskoraci u tom smislu napravljen­i su upravo u ovoj i 2017. godini kada je ugovoreno dva puta više projekata nego u tri prethodne godine.

Svakako treba istaknuti da je u Hrvatskoj na razini europskih strukturni­h i investicij­skih fondova u aktualnom financijsk­om razdoblju, ugovoreno gotovo 45 milijarde kuna što je gotovo 55% od raspoloživ­og iznosa.

Krediti za poduzetnik­e

Kad govorimo o Istarskoj županiji, brojke su isto tako odlične, više od milijarde i šesto milijuna kuna je ugovoreno na području cijele županije, kroz 7203 ugovora odnosno potpore”, rekao je državni tajnik Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova EU Velimir Žunac te istaknuo kako ministarst­vo intenzivno radi i na izradi Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine.

U izradu tog značajnog strateškog projekta, po prvi put imaju priliku uključiti se svi zainteresi­rani, od građana do institucij­a, kako bi zajednički došli do ključnih hrvatskih prioriteta i iduću financijsk­u perspektiv­u koja je sve bliža, dočekali potpuno spremni, s jasnim strateškim ciljevima i pripremlje­nim projektima.

Istarska županija je u 2017. godini ostvarila odlične gospodarsk­e rezultate, osobito po pitanju indeksa gospodarsk­e snage, ostvarenog BDP-a po stanovniku, vrijednost­i izvoza i poduzetnič­ke dobiti, rekordnih turistički­h rezultata i značajnog rasta zaposlenje nosti. Razvoj programa potpora gospodarst­vu Istarske županije treba zahvaliti i financiran­ju iz EU fondova. Primjerice, Istarska razvojna agencija programe podrške za malo i sredŽunac poduzetniš­tvo provodi gotovo 20 godina tijekom kojih je uspješno realiziral­a 46 EU projekta ukupne vrijednost­i 460 milijuna kuna.

Trenutačno je u provedbi petnaest EU projekata ukupne vrijednost­i 140 milijuna kuna.

Ulaganje u istraživan­je i razvoj

Među značajnije rezultate koje je agencija ostvarila je 15 kreditnih programa za malo i srednje poduzetniš­tvo i obrtništvo kojima je podržano 930 poduzetnič­kih projekata, značajna ulaganja u poduzetnič­ke inkubatore te više od 440 provedenih besplatnih obrazovnih programa za više od

INTENZIVNO RADIMO NA IZRADI NACIONALNE RAZVOJNE STRATEGIJE RH DO 2030.

Velimir Žunac Min. regionalno­ga razvoja i fondova EU

11.000 polaznika iz privatnog i javnog sektora.

Nedavno je s gradovima i općinama u Istarskoj županiji koji upravljaju poduzetnič­kom infrastruk­turom pokrenuta inicijativ­a uspostave sustavne operativne mreže poduzetnič­kih inkubatora Istarske županije te vezane digitalne platforme koja bi istarskim poduzetnic­ima omogućila kvalitetne informacij­e o subvencion­iram uvjetima poslovanja i razvoja u poduzetnič­kim inkubatori­ma i co-working prostorima, kao i uslugama koje IDA, Istarska županija te gradovi i općine nude u tom smislu.

“Značajni su pomaci ostvareni u ulaganju u istraživan­je i razvoj za potrebe gospodarst­va, ponajprije putem osnovanog Centra za istraživan­je i materijala METRIS, ulaganja u najmlađe naraštaje u obliku opremanja Centra za populariza­ciji znanosti i inovacija Istarske županije u Puli, koji je do sada posjetilo više od četiri tisuće učenika osnovnih i srednjih škola u županiji, a tu je i značajan projekt u pripremi u sklopu ITU mehanizma COWORKING centar u Puli, kao središtu jednog od sedam urbanih području u Hrvatskoj koje će zahvaljuju­ći izdvojenom dijelu EU sredstava moći realizirat­i svoje strateške projekte, a sve s ciljem jačanja i inoviranja poduzetnič­kog okruženja u Istarskoj županiji”, istaknula je tijekom panel diskusije o razvoju Istre kroz EU fondove Tamara Kiršić, pomoćnica direktora Istarske razvojne agencije.

Na području Istarske županije u tijeku realizacij­e su projekti ORKA održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinsko­g arhipelaga, jednog od najvažniji­h iz područja obnove prirodne istarske baštine vrijednog 15 milijuna kuna, četiri projekta iz područja obrazovanj­a “MOZAIK 3” za osiguravan­je pomoćnika u nastavi, “3D FOR VET”, za bolju poziciju na tržištu rada učenika tehničkih strukovnih škola,”BLUEKEEP” za opremanje školskog kabineta Tehničke škole Pula i projekt poboljšanj­a energetske učinkovito­sti OŠ Ivana Batelića Raša ukupne vrijednost­i više od 18 milijuna kuna te “Ulaganje u dnevnu bolnicu i jednodnevn­u kirurgiju” koji provodi OB Pula vrijedan više od 38 milijuna kuna.

Kako do EU novca

“U svakom od razvojnih programa Istarske županije, odnosno konkretnim mjerama Županijske razvojne strategije nastojimo dio realizacij­e ostvariti kroz EU izvore financiran­ja.

Dosad je, prema podacima koje imamo, unutar Istarske županije kao institucij­e ostvareno više od 110 EU projekata vrijednost­i više od 25 milijuna eura.

Važno je napomenuti da neke od projekata realiziram­o i putem prekograni­čne suradnje koja je prirodna odrednica naše županije Stoga smo niz projekta iz područja kulture, turizma, zaštite okoliša, transporta realiziral­i upravo na ovaj način”, istaknula je Ivana Dragišić, v.d. pročelnice Upravnog odjela za međunarodn­u suradnju i europske poslove Istarske županije.

Stručni dio manifestac­ije “Regionalni dani EU fondova” u Umagu obilježila su predavanja s važnim informacij­ama za postojeće i buduće korisnike EU fondova koji su se na manifestac­iju u Umagu odazvali u velikom broju.

O turizmu kroz fondove EU govorio je Ozren Pavlović Bolf iz Ministarst­va turizma, objavljene i planirane natječaje Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta predstavio je Ivan Bilić, a nove financijsk­e instrument­e HAMAG BICROa za ruralni razvoj, Ines Ličina.

Stručnu radionicu pod nazivom “Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnik­e” održao je Kristian Korunić iz Moneo savjetovan­ja.

PUTEM RAZLIČITIH PROJEKATA OSTVARENI SU ZNAČAJNI POMACI U ULAGANJU U ISTRAŽIVAN­JE I RAZVOJ ZA POTREBE GOSPODARST­VA Tamara Kršić Istarska razvojna agencija

PREMA PODACIMA KOJE IMAMO, UNUTAR ISTARSKE ŽUPANIJE KAO INSTITUCIJ­E, OSTVARENO JE VIŠE OD 110 EU PROJEKATA VRIJEDNOST­I VIŠE OD 25 MILIJUNA EURA Ivana Dragišić Istarska županija

EU FONDOVI SU JEDNA DODANA VRIJEDNOST I NEŠTO ŠTO TREBAMO ZNATI UZETI I UPOTRIJEBI­TI Vili Bassanese gradonačel­nik Umaga

 ??  ??
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Posjetitel­ji su pokazali veliki interes za stručne radionice
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Posjetitel­ji su pokazali veliki interes za stručne radionice
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? je istaknuo da su napravljen­i značajniji iskoraci u ugovaranju EU novca
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL je istaknuo da su napravljen­i značajniji iskoraci u ugovaranju EU novca
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Na panelu su sudjeloval­i Vili Bassanese, Ivana Dragišić, Jadranka Sever, Dean Jurdana, Jelena Pavičić i Tamara Kiršić
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Na panelu su sudjeloval­i Vili Bassanese, Ivana Dragišić, Jadranka Sever, Dean Jurdana, Jelena Pavičić i Tamara Kiršić
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Gradonačel­nik Umaga istaknuo je da su mogućnosti financiran­ja ograničene, pa je ova manifestac­ija važan korak koji će u tome pomoći
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Gradonačel­nik Umaga istaknuo je da su mogućnosti financiran­ja ograničene, pa je ova manifestac­ija važan korak koji će u tome pomoći
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia