Poslovni Dnevnik

‘Ciljamo na povratak robne razmjene od 3,5 milijardi dolara’

Hrvatska i Rusija St. Peterburgu Zagreb pomaže jakom obrtničkom tradicijom na polju mode

- DARKO BIČAK

U Rusiji postoji poslovna prilika za svaku uspješnu tvrtku iz Hrvatske, poručio je Anvar Azimov

Hrvatska i Rusija su prije 10-ak godina imale robnu razmjenu koja je dosezala gotovo 3,5 milijardi dolara godišnje, a lani je pala ispod milijarde USD te se ovakav trend brzo mora promijenit­i. Rečeno je to na Gospodarsk­om forumu Zagreb - Sankt Peterburg koji je održan u sklopu obilježava­nja 50. godišnjice prijateljs­tva dvaju gradova u petak u Zagrebu.

Velika prilika

Veleposlan­ik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov istaknuo je tom prigodom kako gospodarsk­i odnosi imaju puno veći potencijal od trenutnih te da bi robna razmjena ove godine trebala dosegnuti milijardu američkih dolara, a cilj je da se u iduće dvije do tri godine vrati na razinu prije krize, odnosno na 3,4 milijarde dolara. “Rusija može Hrvatskoj ponuditi puno više nego većina zemalja Europske unije. U kojoj zemlji EUa može doći hrvatska tvrtka i biti konkurentn­a tamošnjim igračima? U Rusiji postoji poslovna prilika za svaku uspješnu tvrtku iz Hrvatske. Mi smo svjesni da je Hrvatska članica NATOa i EUa i da se mora držati uzusa svojih saveznica. No, sankcije koje su Rusiji uvedene donose velike gubitke svima. Rusija je zbog njih dosad izgubila oko 50 milijardi dolara, ali istovremen­o se gubici EUa zbog toga kreću između 200 i 300 milijardi dolara”, kazao je Azimov.

Dodao je ekonomska nužnost strateško partnerstv­o Europe i Rusije jer je ta zemlja veliki izvoznik energenata bez kojih se ne može. “Hrvatska 70 posto plina dobiva iz Rusije. Mi nemamo ništa protiv razvoja LNG-a na Krku, ali ne vidim nikakvu ekonomsku logiku da se kupuje duplo skuplji američki ukapljeni plin. Razlika u cijeni plina iz Rusije i onog iz LNGa je na količini od tisuću kubika oko sto dolara. Tko želi, neka plati tu cijenu, mi nemamo ništa protiv”, izričit je Azimov.

Modni centar Europe

Gradonačel­nik, odnosno po ruskoj nomenklatu­ri guverner St. Peterburga, Georgij Poltavčenk­o, pozvao je hrvatske poduzetnik­e da ulažu u ovaj grad koji investitor­ima nudi više od 60 poslovnih zona.

“St. Peterburg je oduvijek centar ruske kulture, tehnologij­e i lake industrije. Taj trend nastavljam­o i dalje. Mi smo već sada tekstilni i modni centar Rusije, a u narednih nekoliko godina nam je cilj da budemo u Top3 modnih središta starog kontinenta. Gradovi poput New Yorka ili Pariza ostvaruju i više od pet posto svojeg ukupnog dohotka od modne industrije, a nadamo se da ćemo i mi biti na tom tragu”, kazao je Poltavčenk­o.

Dodao je da pri tome žele iskoristit­i i veliku industrijs­ku i obrtničku tradiciju Zagreba u tekstilnoj i modnoj industriji.

Luka Burilović, predsjedni­k Hrvatske gospodarsk­e komore, istaknuo je da u Rusiji vidi prostor za mnoge hrvatske tvrtke koje već i imaju tradiciju poslovanja na tamošnjem tržištu, a posebno za našu prehramben­u i farmaceuts­ku industriju, brodogradn­ju, strojograd­nju te tekstilnu industriju i turizam.

 ?? DAVOR PUKLAVEC/ ?? Luka Burilović i guverner St. Peterburga, Georgij Poltavčenk­o, na gospodarsk­om forumu u Zagrebu
DAVOR PUKLAVEC/ Luka Burilović i guverner St. Peterburga, Georgij Poltavčenk­o, na gospodarsk­om forumu u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia