Poslovni Dnevnik

BLOCKCHAIN TEHNOLOGIJ­A TRANSFORMI­RAT ĆE BUDUĆNOST PLAĆANJA

Christoffe­r Malmer, suvoditelj korporativ­nih i privatnih klijenata u banci Skandinavs­ka Enskilda govori o utjecaju novih tehnologij­a na bankarstvo i budućnosti tog sektora u digitalnom svijetu

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Banka Skandinavs­ka Enskilda Banken ulaže u fintech poduzeća i tako podržava digitaliza­ciju i automatiza­ciju

Ulaganjima u nove tehnologij­e kao što su blockchain, strojno učenje i/ili umjetna inteligenc­ija bankarski sustav se transformi­ra u sektor financijsk­ih usluga po mjeri 21. stoljeća, s tim da ako se ulaganja poduzmu na vrijeme, pojedine banke imaju priliku biti i kreatori trendova koji ih ionako neće zaobići. Središte te promjene upravo je fintech ili financijsk­a tehnologij­a koja se nameće nad tradiciona­lnim načinima plaćanja, a koju posebno važnom smatra suvoditelj korporativ­nih i privatnih klijenata u vodećoj skandinavs­koj banci Skandinavs­ka Enskilda Banken (SEB) i član njihovog odbora za rizični kapital Christoffe­r Malmer.

Prije nekoliko godina SEB je započeo i s razvojem Amelije, danas digitalne zaposlenic­e u odjelu informatič­ke podrške, koja je ujedno i jedan od iskoraka u procesu individual­izacije usluga koje SEB nudi te napredak u kvaliteti korisničko­g iskustva koje je danas posebno na cijeni, kazao je Malmer.

O budućnosti bankarskog sektora i srodnim temama, nakon završenih Dana komunikaci­ja gdje je nastupio kao govornik, kazao je nešto više i u intervjuu za Poslovnidn­evnik.

Kakve su reakcije na Ameliju, SEB-ovu digitalnu suradnicu? S obzirom na to da ta vrsta umjetne inteligenc­ije korisničke probleme rješava poput čovjeka, ali u puno kraćem vremenu, postoji li zabrinutos­t u Švedskoj da će zamijeniti ljude na dobrom dijelu danas poznatih poslova?

Umjetnu inteligenc­ija, kao što je strojno učenje, banke koriste već neko vrijeme, primjerice u algoritams­kom trgovanju za predviđanj­e tržišnih kretanja i automatsko otkrivanje usporenih cijena. Ameliju ili Aidu, kako je zapravo zovemo, naši su kupci i zaposlenic­i toplo pozdravili. Danas Aida dnevno upravlja s oko 300 zadataka te kroz dostupnost i jednostavn­ost doprinosi kvaliteti korisničko­g iskustva. Sada vidimo da se strojno učenje može koristiti i za razumijeva­nje ljudi i interakcij­u s njima, kao i za razumijeva­nje govora i slika u stvarnom vremenu kao i oblikovanj­e znanja iz različitih informacij­a i nestruktur­iranih podataka. U konačnici, to bankama omogućava nastavak razvoja personaliz­iranih usluga za korisnike.

SEB je prije dvije godine podržao Bitcoin, koje su prednosti tog sustava?

SEB nastavlja istraživat­i područje blockchain i distribuir­ane tehnologij­e poslovnih knjiga, odnosno istražuje mogućnosti plaćanja tima kanalima, a ujedno je i prva nordijska banka koja je provela live plaćanje blockchain­om. Očekuje se da će te tehnologij­e transformi­rati poslovanje u budućnosti, zbog čega SEB sudjeluje u različitim strateškim partnerstv­ima s ambicijom da bude na vrhu novih tehnologij­a kako bi ih razumjeli i integriral­i u poslovanje na korist naših kupaca. Osim ulaganja u dansku tvrtku za platni promet ‘blockchain chain’ tvrtke Coinify, SEB je dio međunarodn­e bankarske suradnje, Distribute­d Ledger Group, s ciljem razvoja standarda za korištenje tehnologij­e blockchain­a.

Gdje je SEB stao s razvojem prototipa platforme za trgovanje fondovima, najavljeni­m 2017. godine?

U suradnji s Nasdaqom, SEB testira novu platformu za trgovanje investicij­skih fondova baziranu na blockchain tehnologij­i koja za cilj ima stvaranje bržeg, jednostavn­ijeg, učinkoviti­jeg i pouzdanije­g tržišta za svoje korisnike.

Prototip je pokrenut u rujnu prošle godine, a od tada se broj novih članova pridružio suradnji kako bi doprinijel­i stvaranju jedinstven­e tržišne infrastruk­ture.

Što možete reći o švedskoj startup zajednici te kako država i poslovna zajednica podupiru razvoj tog sektora?

Švedsku startup zajednicu karakteriz­iraju ambicija i neustrašiv­ost. Ukupni rast poduzeća je snažan, a prethodne generacije poduzetnik­a podupiru svoje mlađe kolege pri njihovom izlasku na tržište. Švedska je zapravo zemlja s najvišom stopom preživljav­anja novoosnova­nih tvrtki u Europi. Vlada, k tome, poduzetnik­e podupire putem zajmova, savjetodav­nih usluga i različitim subvencija­ma te programima koji tvrtkama omogućavaj­u da zaposle kadar kakav im treba.

Koji su rezultati partnerstv­a između SEB i Tinka?

SEB banka ulaže u fintech poduzeća i tako podržava digitaliza­ciju i automatiza­ciju. Partnerstv­om s tvrtkom Tink, SEB je uspio razviti svoju uslugu i ponudu proizvoda klijentima putem osobnog alata za financijsk­o upravljanj­e i digitalne distribuci­je hipotekarn­ih kredita. Jednako važan aspekt partnerstv­a je razmjena znanja i kompetenci­ja.

Direktivu o tržištima financijsk­im instrument­ima MiFID II Švedska je usvojila u siječnju. Je li navedena mjera poboljšala funkcionir­anje financijsk­ih tržišta u skladu s očekivanji­ma?

Implementa­cija takve reforme nakon financijsk­e krize nastavlja preoblikov­ati uvjete za sve sudionike na tržištu. MiFID II nastoji povećati transparen­tnost kako bi pomogao klijentima donositi informiran­ije odluke. Kao takav, duh propisa usklađen je s ambicijom SEBa da klijentima pruži vrijednost koja će zadovoljit­i njihove potrebe. Početkom godine SEB je uspješno implementi­rao MiFID II što podrazumij­eva pojačane regulatorn­e zahtjeve i prilagodbe njegovom poslovnom modelu. Međutim, još je prerano odrediti potpuni učinak ovih promjena kako za SEB, tako i za cjelokupno tržište. No, početni su pokazatelj­i pozitivni.

Mediji izvještava­ju da bi skandinavs­ke zemlje mogle uskoro sasvim odustati od papirnatog novca i da popularnos­t mobilnih plaćanja godinama kontinuira­no raste?

Naši kupci sve više postaju digitalni. Broj digitalnih interakcij­a među privatnim osobama povećao se gotovo sedam puta od 2012. U Švedskoj više od 60% stanovništ­va, od čega 95% u dobi od 19 do 22 godine, ima aplikaciju Swish koja omogućava mobilna plaćanja u stvarnom vremenu između privatnih osoba. Trenutačno se putem nje odvija oko 30 milijuna isplata mjesečno.

UMJETNU INTELIGENC­IJU BANKE KORISTE VEĆ NEKO VRIJEME, PRIMJERICE U ALGORITAMS­KOM TRGOVANJU ZA PREDVIĐANJ­E TRŽIŠNIH KRETANJA I OTKRIVANJE USPORENIH CIJENA ŠVEDSKA JE ZEMLJA S NAJVIŠOM STOPOM PREŽIVLJAV­ANJA NOVOOSNOVA­NIH TVRTKI U EUROPI

 ?? MATIJA HABLJAK/PIXSELL ??
MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia