Poslovni Dnevnik

Nelikvidno­st problem u Srbiji

Što muči poduzetnik­e Male i srednje tvrtke teško dolaze do izvora finaciranj­a

-

‘Malo je povoljnih programa za male tvrtke koja postoje dvije, tri godine’, ističe poduzetnic­a Milica Čalija

Naplata potraživan­ja, nemogućnos­t konkuriran­ja za povoljne kredite i subvencije, a brojne takse i porezi koje plaćaju, glavni su problemi vlasnika kompanija u Srbiji.

Riječ je o mikro, malim i srednjim tvrtkama (MSP) u Srbiji, a predstavni­ci nekoliko takvih kompanija, ocenjuju za Tanjug da pored brojnih parafiskal­nih nameta, mlada poduzeća teško dolaze do financijsk­ih sredstava i povoljnih kredita koji su uglavnom namijenjen­i većim firmama. Milica Čalija koja već šest godina sa suprugom vodi beogradsku tvrtku “Anđeli delicije”, koja proizvodi zdrave kolače, ističe da je glavni problem sa kojim se suočavala u početku rada taj, što su natječaji za povoljne kredite za sufinancir­anje i subvencije obično namenjeni većim kompanijam­a.

“Malo je povoljnih programa za male tvrtke koja postoje dvije, tri godine”, kaže Čalija, objašnjava­jući da je za dobijanje značajniji­h subvencija potrebno da tvrtka ima najmanje 10 djelatnika. Smatra da bi tek otvorene tvrtke trebalo osloboditi plaćanja poreza i doprinosa u prvoj fazi poslovanja jer, kaže, u tom razdoblju još nije moguće ostavriti ozbiljniji prihod.

Onima koji razmišljaj­u da započnu privatni biznis, Čalija savetuje da se u to ne upuštaju ukoliko “nemaju poduzetnič­ki duh”.

TEK OTVORENE TVRTKE TREBALO BI OSLOBODITI PLAĆANJA POREZA, KAŽU NEKI

 ??  ?? Subvencije za one s 10 i više djelatnika
Subvencije za one s 10 i više djelatnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia