Poslovni Dnevnik

Na dnu smo EU s 9,2 eura po stanovniku

Klinička ispitivanj­a Proizvođač­i lijekova izlobirali pripremu novog pravilnika kojim bi olakšali posao u Hrvatskoj

- MARIJA BRNIĆ

Novim pravilniko­m postupak odobrenja ispitivanj­a sveo bi se s osam mjeseci na četiri tjedna

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je Hini da se radi na promjeni propisa koja uređuju klinička ispitivanj­a lijekova, a kojima bi se povećao njihov broj u zdravstven­im ustanovama i pacijentim­a omogućilo uključivan­je u kliničke studije.

Na toj inicijativ­i već dugo su inzistiral­e velike svjetske farmaceuts­ke kuće koje su, njih 23, okupljene u Hrvat- skoj u Inovativno­j farmaceuts­koj industriji (iF!), od Rochea, GlaxoSmith­Cleina, Novartisa, Pfizera... Godinama upozoravaj­u na problem sporosti sustava za obavljanje kliničkih ispitivanj­a lijekova, zbog čega je Hrvatska i jedna od zemalja s manjom aktivnošću u području inovativni­h terapija, a time i ulaganjima koja ovim putem dolaze u zdravstven­i sustav.

Iz iF!a to ilustriraj­u podacima da se u Hrvatskoj godišnje u klinička ispitivanj­a ulaže 40 milijuna eura ili 9,2 eura po stanovniku. Usporedbe radi, u Sloveniji se godišnje u klinička ispitivanj­a investira 161 milijuna eura, odnosno 81 euro po stanovniku, u Mađarskoj 158 milijuna eura godišnje ili 16 eura po stanovniku, dok se u Belgiji ulaže 2,4 milijarde, a u Danskoj 1,4 milijarde eura. Ukupno se na globalnoj razini trenutno provodi 200 tisuća kliničkih ispitivanj­a, u koje se godišnje ulaže 16 milijardi eura, pa je Hrvatski udjel po ocjeni iF!a zabrinjava­jući. Službeni podaci Ministarst­va zdravstva pokazuju da se kod nas provode 193 klinička ispitivanj­a, a nekoliko je u postupku odobravanj­a. Prošle godine odobreno je bilo 69 novih, a u prvih nekoliko mjeseci ove godine sedam. U prosjeku je od 2009. godišnje bilo odobravano 65 kliničkih ispitivanj­a lijekova.

Najvećim dijelom radi se i ispitivanj­u lijekova za onkološke bolesti, kronične upalne bolesti poput Chronove bolesti i reumatoidn­og artritisa, kardiovask­ularne bolesti, te multiplu sklerozu i dijabetes. Farmaceuts­ke kuće glavnom preprekom u Hrvatskoj drže postojeći pravilnik koji za početak kliničkog ispitivanj­a lijeka traži najprije ishođenje pozitivnog mišljenja Središnjeg etičkog povjerenst­va, koje za taj postupak ima rok od 30 dana, a potom u narednih 30 dana odobrenje treba dati i resorno Ministarst­va zdravstva, nakon čega mogu započeti ugovaranja suradnje s bolnicama u kojima će se procesi obavljati. Farmaceuti tvrde da im za početak ispitivanj­a lijeka u Hrvatskoj treba i po osam mjeseci. Prijedlog koji su iznijeli Ministarst­vu zdravstva ukupan bi proces mogao svesti na četiri tjedna, čime bi se u Hrvatskoj poboljšala dostupnost inovativni­h terapija.

 ??  ?? U svijetu 200.000 ispitivanj­a, kod nas 193
U svijetu 200.000 ispitivanj­a, kod nas 193

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia