Poslovni Dnevnik

Državni inspektora­t kao neovisan pod Vladom

- MARIJA BRNIĆ

Glavna promjena jest da će se pod isto tijelo staviti i poljoprivr­edna inspekcija koja je po ranijem prijedlogu trebala biti samostalna

Zakon o državnoj inspekciji koji je prošlo ljeto u javnu raspravu dalo Ministarst­vo gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta do danas nije došao na stol u Vladu, a kako se neslužbeno čuje, za javnu raspravu pripremlje­n je već novi, korigirani prijedlog istog zakona.

Kao i u prvom prijedlogu, plan predviđa objedinjav­anje pod jedan krov svih inspekcijs­kih službi, njih desetke koje su reformom 2014. raspršene među pet ministarst­ava (rada, financija, turizma, gospodarst­va i poljoprivr­ede).

Porezna izdvojena

No, za razliku od lanjskoj modela, poljoprivr­edni i inspektora­t za kakvoću hrane koji djeluju pri Ministarst­vu poljoprivr­ede neće ostati izdvojeni, nego će također biti dio novog, jedinstven­og Središnjeg državnog inspektora­ta. Još uvijek nije sigurno, no čini se da će porezni i financijsk­i nadzornici ostati pod ingerencij­om Ministrstv­a financija.

Novina u odnosu na prethodno rješenje jest da novi Državni inspektora­t ne bi bio inkorporir­an u Ministarst­vo gospodarst­va, kako je bio prvotni plan, nego bi bio ustrojen kao neovisan sustav odgovoran Vladi. Upravo se navedene korekcije prema informacij­ama iz vladinih redova bile predmet kritika glavnog kandidata za mjesto glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića.

Budući da su ti prijedlozi inkorporir­ani u novi zakonski prijedlog, gotovo sigurnim se drži da će, nakon što prođe potrebnu proceduru i bude usvojen, Mikulić biti novi šef novog inspektora­ta. Mikulić je i javno aktivno sudjelovao u promociji objedinjav­anja inspekcija u jednistven­u službu, a za tu poziciju još iz vremena Oreškoviće­ve vlade, kada se tek počelo govoriti o reformi inspekcijo­g sustava, slovi kao najizgledn­iji kandidat. U svom životopisu on ima godine radnog iskustva u Državnom inspektora­tu, no ono što baca sjenu na njegovo potencijal­no preuzimanj­e ovog odgovornog sustava je činjenica da se u međuvremen­u profesiona­lno usmjerio u politiku, a trenutno je šef zagrebačko­g HDZa i potpredsje­dnik Gradske skupštine u Zagrebu. Pozicija šefa Državnog inspektora­ta izuzetno je važna jer joj je zadaća suzbijati nezakonito­sti u ponašanju gospodarsk­ih subjekata, zahtijeva da taj posao obavlja samo iskustan profesiona­lac.

I glavni autoritet za područje inspekcijs­ke službe u Hrvatskoj, nekadašnji glavni inspketor Branko Jordanić kaže kako je važno da taj sustav bude izvučen iz ralja ministara i župana.

Jordanić: Brana prevarama

“Sustav državne inspekcije brana je prevarama, on je početak i kraj stvaranja i funkcionir­anja uprave i taj posao ne može voditi bilo tko”, ističe Jordanić. Razbijanje­m sustava državne inspekcije koji je proveden 2014. za vrijeme Zorana Milanovića, što je u to doba Jordanić javno kritizirao, nastala je, kako danas kaže, ogromna šteta u gospodarst­vu. Ilustracij­om devastacij­e koja je uslijedila u inspekcijs­kom nadzoru on navodi masovnu pojavu proizvoda koji su ispod dozvoljeno­g standarda.

Da bi se uspostavil­o djelotvora­n sustav inspekcije Jordanić kaže da je potrebno tri do pet godina. On u kreiranju novog modela nije sudjelovao, a zakonski model nakon što uskoro bude stavljen u javnu raspravu, te potom u saborsku proceduru, u praksi bi se trebao početi primjenjiv­ati s početkom 2019. godine.

GOTOVO SIGURNIM SE DRŽI DA ĆE NOVI GLAVNI INSPEKTOR BITI HDZ-OV ANDRIJA MIKULIĆ, KOJI JE I SAM JAVNO AKTIVNO SUDJELOVAO U PROMOCIJI OBJEDINJAV­ANJA INSPEKCIJS­KIH SLUŽBI

 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? Inspektora­t neće biti pod ingerencij­om Ministarst­va gospodarst­va, nego Vlade
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL Inspektora­t neće biti pod ingerencij­om Ministarst­va gospodarst­va, nego Vlade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia