Poslovni Dnevnik

Krajem godine dolar prema euru i kuni slabiji do 5 posto

burze

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

(Pre)jaka valuta Valutna tržišta očekuju nekoliko podizanja kamatnih stopa

Dugoročno, predsjedni­k američke središnje banke neće uspjeti, a ni pokušavati značajnije ojačati dolar

Nekoliko stopa podizanjaa­kae kojee ove kamatnih godine priprema aamerička amed dolara, središnja ocjenjuju banka Fedamed valutnilu dugoročnod­uačautni neće dovesti do jačanja analitičar­i. godine američka Štoviše, bi do valuta krkraja u rauprema biti i pet euru posto i kuni slabija. mogla oa. -

Tržišna očekivanja

Dolar je u srijedu na valutnim za tržištima 0,2 posto, blago s najviših skliznuo, li ivirazina u tri tjedna uoči - objave da odluke predsjedni­k Feda o Jerome kamatnoj ro a ačeome stopi. Tržište je očekivalo č Powell podizanje objavi prvo kamatne ovogodišnj­e stope. odišope. Dizanje dovodi kamatnih do jačanja stopa valute, u al pravilupra­lute, no s obzirom podizanje na očekivanja­njjatrsebi samo poo sebi tržišta, vjerojatno Admiral neće Marketsa imati značajan Josip ačaprenali­osip utjecaj na tečaj dolara prema euru i kuni, smatra analitičar an Kokanović. “Ono što bi moglo oglo imati utjecaja na tečaj je kon-k ferencija za medije koju će održati Jerome Powell”, dodaje Kokanović.

Naime, do prije nekoliko mjeseci očekivala su se tri podizanja kamatnih stopa u 2018., a iz Powellovih javnih istupa može se zaključiti njegovo stajalište da bi ove godine trebalo četiri puta dignuti stope, kako bi se spriječila visoka inflacija. “Ukoliko Powell otvoreno potvrdi takvo stajalište, odmah se može očekivati dodatno jačanje dolara od nekoliko posto, ali i u idućim tjednima”, smatra Kokanović.

POTVRDA STAVA O ČETIRI PODIZANJA U 2018. ODMAH ĆE PODIĆI VRIJEDNOST TEČAJA PREMA EURU

Pogoduje izvozu

Dugoročno gledajući, Powell vjerojatno neće uspjeti, a ni pokušavati značajnije ojačati američku valutu, ocjenjuje taj analitičar. “Naime, slabija valuta pogoduje američkom izvozu, a po nekim parametrim­a dolar je još uvijek precijenje­n. Iako je situacija u američkom gospodarst­vu odlična, ne treba zaboraviti da BDP i inflacija rastu i u ostalim razvijenim zemljama. Tijekom godine će vjerojatno europska, britanska, a možda čak i japanska središnja banka početi davati naznake dizanja svojih referentni­h stopa, a kada do toga dođe, za očekivati je dodatni val prebacivan­ja kapitala iz dolara u ostale valute, pri čemu će dolar dodatno oslabiti”, mišljenja je Kokanović.

 ?? FOTOLIA ?? Uoči odluke Feda dolar je blago oslabio, za 0,2 posto
FOTOLIA Uoči odluke Feda dolar je blago oslabio, za 0,2 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia