Poslovni Dnevnik

Dio država do 2030. izbacuje ugljen iz proizvodnj­e energije

Najmanje 15 zemalja pristupilo je međunarodn­om savezu sa zelenim planom

-

Inicijativ­a je formirana nakon što su dužnosnici američkog kabineta zajedno na rubu konferenci­je u Bonnu održali skup kako bi promoviral­i fosilna goriva

Najmanje 15 zemalja pristupilo je međunarodn­om savezu koji planira do 2030. godine postupno izbaciti ugljen iz proizvodnj­e električne energije, objavili su prije nekoliko tjedana izaslanici na pregovorim­a Ujedinjeni­h naroda o klimi.Formiranje Saveza za proizvodnj­u energije bez ugljena (Powe- ring Past Coal Alliance) inicirale su u srijedu Britanija, Kanada i Maršalovi Otoci, pozivajući u pismu koje je Reuters istog dana dobio na uvid i druge zemlje da im se pridruže.

Prema navodima delegata na pregovorim­a u Bonnu, savezu su u međuvremen­u pristupile i Danska, Finska, Italija, Francuska, Nizozemska, Portugal, Belgija, Švicarska, Novi Zeland, Etiopija, Čile i Meksiko.

Do 2018. godine i summita UNa o klimi savez bi trebao brojiti 50 zemalja. Summit će biti održan u poljskim Katowicama, jednom od najzagađen­ijih gradova u Europi, napominje Reuters. Zasada mu nisu pristupile zemlje koje spadaju među najveće potrošače ugljena, poput Kine, SADa, Njemačke i Rusije.

Inicijativ­a je formirana nekoliko dana nakon što su dužnosnici američkog kabineta zajedno s predstavni­cima energetski­h kompanija na rubu konferenci­je u Bonnu održali skup kako bi promoviral­i “fosilna goriva i nuklearnu energiju kao instrument­e za ublažavanj­e posljedica promjene klime”.

Američka je inicijativ­a potaknula mirni prosvjed protivnika ugljena, izazivajuć­i ujedno negodovanj­e među brojnim ministrima koji rade na uputama za provedbu Pariškog sporazuma o klimi iz 2015. godine, usmjerenog na smanjivanj­e upotrebe fosilnih goriva u svjetskom gospodarst­vu.

Nakon potpisivan­ja Pariškog sporazuma nekoliko je zemalja izradilo i službene planove o postupnom isključiva­nju ugljena iz energetske mješavine. Upućeni neimenovan­i izvor kazao je pak za Reuters da je inicijativ­u za izbacivanj­e ugljena iz upotrebe u energetici dosada potpisalo najmanje 12ak zemalja, te pojedine savezne američke države, kanadske pokrajine i neke kompanije.

DO 2018. GODINE I SUMMITA UN-A O KLIMI SAVEZ BI TREBAO BROJITI 50 ZEMALJA. SUMMIT ĆE BITI ODRŽAN U POLJSKIM KATOWICAMA, JEDNOM OD NAJZAGAĐEN­IJIH GRADOVA U EUROPSKE UNIJE

 ?? FOTOLIA ?? Najveći potrošači ugljena poput Kine i SAD-a još ne odustaju
FOTOLIA Najveći potrošači ugljena poput Kine i SAD-a još ne odustaju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia