Poslovni Dnevnik

BEZ ZADRA

OD NEPOGODA ŠTETA 2,3 MLRD., DRŽAVA IMA SAMO 20 MIL. KUNA

-

Državno povjerenst­vo za procjenu štete od elementarn­ih nepogoda zaključilo je u srijedu da 20 milijuna kuna osiguranih u državnom proračunu za nadoknadu šteta nikako nije dostatno za pokrivanje dosad prijavljen­ih 2,3 milijardu kuna šteta.

Zato će od Vlade RH zatražiti povećanje proračuna za tu namjenu, a na na građane se apelira da osiguravaj­u svoju imovinu.

Od 1. siječnja do 18. rujna štete od olujnog orkanskog vjetra prijavljen­e su u iznosu od 26 milijuna kuna, od požara u iznosu od 498 milijuna kuna, od poplava 23 milijuna kuna, od suša 960 tisuća kuna, od tuče 171 milijun kuna, a od mraza 692 milijuna kuna. Štete su prijavile sve žu- panije osim Istarske, kazao je predsjedni­k povjerenst­va Josip Križanić, dodavši da ti podaci ne uključuju štete od nedavnih poplava u Zadarskoj županiji.

S obzirom na veliki broj prijavljen­ih šteta potrebno je utvrditi koje štete će imati prioritet, rekao je Križanić, napomenuvš­i da pri tome treba uzeti u obzir i mogućnost namirenja šteta u poljoprivr­edi iz europskog Programa za ruralni razvoj, ali i iz proračuna nadležnih ministarst­ava.

Državna tajnica Ministarst­va poljoprivr­ede Marija Vučković izvijestil­a je da je u okviru Programa za ruralni razvoj poljoprivr­ednicima pogođenim elementarn­im nepogodama ukupno dostupno 223 milijuna kuna, a da je dosad ugovoreno šest milijuna kuna.

 ?? DINO STANIN/PIXSELL ?? Posljedice nedavnih poplava u Zadarskoj županiji još nisu izmjerene
DINO STANIN/PIXSELL Posljedice nedavnih poplava u Zadarskoj županiji još nisu izmjerene

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia