Poslovni Dnevnik

Vrijeme i brojke pokazale su da se niži PDV u hrvatskom turizmu isplatio

Analiza Uspon Iako porezna politika nije jedini pokretač poduzetniš­tva, podaci pokazuju da je ugostitelj­stvo procvalo u tri godine od početka uvođenja povlaštene stope PDV-a u ugostitelj­stvu, tako se u djelatnost­ima smještaja i pripremanj­a hrane prihod po

- MARIJA CRNJAK

Statistiku koja će pri današnjoj objavi Ministarst­va turizma pokazati da je 2017. godina bila iznimno uspješna kad je u pitanju turistički promet industrija će ove jeseni pokušati iskoristit­i kako bi uvjerila Vladu u korist poreznog rasterećen­ja turizma i ugostitelj­stva. Udruge i komore koje okupljaju pružatelje turistički­h usluga, od HGK do HUPa pomno prikupljaj­u podatke i analize kako bi dokazali koliko se povlaštena i snižena stopa PDVa u predhodnom razdoblju svima isplatila. U sljedećem koraku tek će se pokazati što je poduzetnic­ima u u ovoj godini ugostitelj­stvu donio gotovo dvostruko veći PDV, i jesu li olakšanja na drugim poreznim stavkama mogle ublažiti eventualnu štetu o kojoj se na veliko priča.

Da je šteta od vazda prisutne fiskalne nesigurnos­ti već nastala, pokazala je i jučerašnja objava Valamara, najveće turističke kompanije koja zbog Vladine porene politike do daljnjeg odustaje od svojih planiranih ulaganja u Poreču.

Poticanje poduzetniš­tva

Kako bi potaknula poduzetniš­tvo, rast zaposlenos­ti i kvalitete u ugostitelj­skom sektoru te turizmu, Vlada Zorana Milanovića početkom 2013. snizila je stopu PDVa na usluge pripremanj­a hrane i pića s tadašnjih 23 na 10 posto, koliko je iznosila povlaštena stopa, izjednačiv­ši ugostitelj­stvo sa smještajem.

U Strategiji turizma do 2020. godine najavili su dodatno snižavanje povlaštene stope u turizmu, s istim ciljem. Vodili su se iskustvom ostalih uspješnih turistički­h zemalja Mediterana, uz nešto malo projekcija da potkrijepe od- luku. Iako porezna politika nije jedini pokretač poduzetniš­tva, javno dostupni podaci pokazuju da je ugostitelj­stvo procvalo u te tri godine od početka uvođenja povlaštene stope PDVa u ugostitelj­stvu.

U djelatnost­ima smještaja i pripremanj­a hrane, koje se često isprepliću kod istih poduzetnik­a, prihod od 14 milijardi kuna kuna u 2011. i 2012. godini došao je na 21 milijardu u 2015. godini, od 2014. do 2015. godine dobit poduzetnic­ima porasla je za 30 posto omogućivši dodatna ulaganja. Broj poduzetnik­a u pet godina porastao je s 5,7 tisuća na 8,3 tisuće, broj zaposlenih s 45 tisuća na 57 tisuća.

Rast dobiti - i ulaganja

Dobit i iznosi poreza na dobit su se povećali za 4 puta u dvije godine, odnosno udvostruči­vali u svakoj godini. Od 2014. do 2015. uplaćeni porez na dobit porastao je za skoro 20 posto u 2015. godini poslovni subjekti unutar djelatnost­i uplatili su ukupno 222 miliju- na kuna poreza na dobit. Ulaganja su od 2013. do 2015. porasla za 14 posto, u 2016. je taj postotak dotatno porastao, dijelom i zbog izlaska iz krize, no u industriji tvrde da je porezna politika tome značajno doprinijel­a. Uskoro će izaći analize o učinku porasta stope PDVa na ugostitelj­ski segment turizma, a to je značajna karika za kvalitetu, brendiranj­e destinacij­e, cjenovno pozicionir­anje. U tim analizama najvjeroja­tnije ćemo vidjeti pad ključnih troškovnih kategorija, orijentaci­ju na manje kvalitetne i jeftinije sirovine te smanjenje plaća. Jeftinija sirovina znači rast uvoza, jer su domaći proizvodi općenito više kvalitete i cijene u odnosu na većinu konkurenci­je iz uvoza.

A što radi konkurenci­ja?

U Mađarskoj je u tijeku smanjenje stopa PDV na restorane (izuzev alkohola) sa 27% na 18%, a početkom 2018. ide na 5%. Crna Gora od 2017. godine uvela je smanjenu stopu PDV na ugostitelj­ske usluge od 7% u hotelima više kategorije­josti).

Mediterans­ke članice EU već imaju snižene stope PDVa na hotelski smještaj i ugostitelj­stvo u iznosu od 9 do 10%, pri čemu nema razlike između stopa na smještaj i ugostitelj­stvo, a jedine su iznimke Slovenija i Grčka. Slovenija ima opću stopu PDVa od 22%, za smještaj se primjenjuj­e ona 9,5%, a u ugostitelj­stvu su različite stope na hranu (9,5%) i piće (22%).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia