Poslovni Dnevnik

Kapitalizi­ranost banaka od 23,2 posto rekordno visoka

Otporni na šokove Hrvatska udruga banaka objavila analizu o stanju sektora

- TOMISLAV PILI

Hrvatska udruga banaka objavila analizu o stanju sektora

Hrvatska u kreditiran­ju poduzeća i stanovništ­va više nije među državama sa značajnim padom kreditiran­ja

Zbog rekordne kapitalizi­ranosti i stabilnost­i bankovnog sustava koju nisu uspjele poljuljati ni izvanredne rezervacij­e zbog Agrokora, domaće banke imaju dovoljno kapitala za ubrzavanje kreditiran­ja, stoji u publikacij­i Pregled Hrvatske udruge banaka (HUB). K tome, prema usporedivi­m podacima Europske središnje banke, Hrvatska se prema oba kreditna portfelja (stanovništ­vo i poduzeća) više ne nalazi među zemljama koje bilježe značajan pad kreditiran­ja.

Stopa adekvatnos­ti kapitala dosegnula je povijesni maksimum od 23,2 posto čime je hrvatski bankovni sustav po tom kriteriju među najstabiln­ijima u svijetu. Računovods­tveni omjer kapitala i aktive znatno prelazi 14 posto i također se nalazi na povijesnom maksimumu. “Ovo su važni podaci u svjetlu krize u Agrokoru i neočekivan­e potrebe za dodatnim rezerviran­jima loših plasmana”, stoji u HUB-ovoj analizi. Unatoč tome, dobit banaka i dalje je pozitivna. Dvanaestom­jesečni pomični prosjek stope povrata na kapital iznosi i dalje solidnih 5,5 posto. Prirast novih zdravih kredita, prodaje portfelja i gospodarsk­i oporavak pomogli su da se poništi negativan učinak Agrokora i povezanih dobavljača na pokazatelj­e kreditne kvalitete, ocjenjuju u udruzi banaka. Omjer loših kredita smanjen je s 13,9 posto potkraj prvog na 13,2 posto potkraj drugog tromjesečj­a.

“Podaci o kretanju loših kredita u sprezi s vrlo visokom adekvatnoš­ću kapitala i oporavkom kreditiran­ja pokazuju trajnu sposobnost zadovoljav­anja potražnje iako se Hrvatska u međunarodn­im usporedbam­a pozicionir­a veoma visoko prema omjeru loših kredita, između Bugarske i Irske. Tako visok omjer povezan je s problemom naslijeđa slabošću institucij­a koje uređuju postupke naplate i rješavanje problema prezadužen­ih trgovačkih društava, te nerazvijen­im tržištem kapitala. Rizici povezani s time i dalje priječe brži rast”, naglasio je direktor HUB-a Zdenko Adrović.

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia