Poslovni Dnevnik

I Citigroup seli iz Londona u Frankfurt

Novo sjedište Njemački financijsk­i centar pobjednik utrke za banke koje sele zbog Brexita

-

Američka banka Citigroup posljednja je među globalnim bankarskim divovima koji su se odlučili smjestiti u Frankfurtu zbog izlaska Velike Britanije iz članstva u Europskoj uniji. Prema tvrdnjama dva upućena izvora Reutersa, banka je odabrala njemački financijsk­i centar za svoje buduće europsko sjedište.

Citi je već ranije priopćio kako razmatra Frankfurt za preseljenj­e svojeg londosnkog poslovanja s trgovinom vrijednosn­icama. Selidba bi njemačkom gospodarst­vu trebala donijeti i “nekoliko stotina” radnih mjesta. Prema tvrdnjama Bloomberga, u Frankfurtu će Citi otvoriti između 150 i 250 novih radnih mjesta. Najvjeroja­tnije je da će u novom sjedištu dio zaposlenik­a biti preseljen iz Londona, a dio će biti zaposlen među lokalnom radnom snagom.

Prema tvrdnjama Jima Cowlesa, Citijeva direktora za Europu, prilikom traženja nove lokacije banka je - osim Njemačke razmatrala i Irsku, Španjolsku, Italiju, Francusku i Nizozemsku. Frankfurt tako sve više izlazi kao pobjed- nik utrke za banke iz Londona koje odlaze jer se pribojavaj­u da će Britanija izgubiti pristup jedinstven­om europskom tržištu.

Posljednji­h tjedana Frankfurt su za svoju novu europsku bazu izabrali britanski Standard Chartered te japanske banke Nomura, Sumitomo Mitsui i Daiwa Securities Group. Selidbu planiraju i Deutsche Bank, Bank of America, Barclays i BNP Paribas. Udruga stranih banaka u Njemačkoj očekuje zbog Brexita između 3000 i 5000 novih radnih mjesta u Frankfurtu.

 ??  ?? Američka banka otvorit će do 250 novih radnih mjesta
Američka banka otvorit će do 250 novih radnih mjesta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia