Poslovni Dnevnik

Gradovi bez unosne imovine

GRADOVI ZAMJERAJU I ŠTO SE I DALJE OSTAVLJA DOJAM CENTRALIZI­RANO STI U UPRAVLJANJ­U IMOVINOM KOJA NOSI DOBIT, POPUT TERENA ZA KAMPOVE ILI GOLF TERENA

- nastavak sa str. 1

Građani, posebice u slučaju legalizaci­je objekata, neće znati komu će se obraćati – gradu, županiji ili nadležnom ministarst­vu, upozoravaj­u iz Udruge gradova, a dodatne napetosti mogu nastati u slučaju ako bi gradovi prodavali takve nekretnine jer svu zaradu bi morali uplatiti u proračun RH.

Zakon k tomu nije uredio raspolagan­je zajednički­m nekretnina­ma države i gradova, pa Udruga gradova predlaže da se u zakon unese odredba da zemljištem koje se 24. srpnja 1991. nalazilo unutar granica građevinsk­og područja raspolaže grad, a država zemljištem izvan građevinsk­og područja, kao i da se gradovima vrati zemljište koje bi po tom kriteriju ušlo u njihov posjed, a na koje se u međuvremen­u uknjižila država.

Gradovi zamjeraju i što se i dalje ostavlja dojam centralizi­rano sti u upravljanj­u imovinom koja nosi dobit, poput terena za kampove ili golf terena, dok gradovi ne sudjeluju ni u upravljanj­u njima, niti ubiranju prihoda. Grad Karlovac primjerice predlaže da se kao poseban oblik raspolagan­ja imovinom uvede model njihovog davanja na privremeno korištenje gradovima. To se prije svega odnosi na nekretnine koje nisu u funkciji i za koje nije određena namjena, a dolazi do devastacij­e i propadanja.

Poslodavci su u ovoj raspravi bili tihi, tek su sa sindikatim­a, u tijeku javne rasprave izborili povratak socijalnih partnera u upravnom vijeću Centra za restruktur­iranje i prodaju, pa će ponovno biti u članstvu, ali bez prava glasa. No, osim sindikata i poslodavac­a, i gradovi traže uključenos­t u rad CERPa, a predlažu da uz ostala resorna ministarst­va svog predstavni­ka dobije i Ministarst­vo regionalno­g razvoja i EU fondova.

Nedopustiv­o je, upozorili su iz K opri v ni čko križevačke županije, da se ministru državne imovine prepusti odluka o doniranju nekretnina podaci litičkim strankama. Bila bi to, smatraju iz Centra za mirovne studije, izravna pogodba parlamenta­rnim strankama i otvaranje prostora za političku trgovinu.

Ministra Marića se upozorava da upravljanj­e imovinom treba razlikovat­i od vlasništva, a u tom kontekstu preporučuj­e se u zakon unijeti novu praksu da Vlada, na prijedlog Ministarst­va, osnuje trgovčko društvo, fond ili drugi oblik pravne osobe koja bi upravljala dijelom državne imovine. Od Marića se očekuje i da u daljnjem radu na zakonu uredi pitanje registra i interne evidencije državne imovine. To se u današnje doba smatra neprihvatl­jivim, te su prijedlozi da se postojeći registar popravi tako da po- budu pregledni, te da ga se ažurirana dnevnoj bazi, a da svi podaci o imovini i njezinom korištenju, zakupcima i slično budu javno dostupni.

Među pristiglim zahtjevima ministru ima i onih ponešto osobitih poput inicijativ­e pučke pravo branitelji­ce da se dionice državnih tvrtki dodijele i borcima NOBa ili Sindikata metalaca Hrvatske koji uz zadržavanj­e mogućnosti korištenja ESOP programa traže i da im se omogući i stjecanje i 100 postotnog vlasništva tvrtki.

Novi zakon inače će ići u redovitu saborsku proceduru, a ministar Marić očekuje da će biti puštenu raspravu polovicom rujna. Za konje inače prema vladinom hodogramu trebao biti usvojen do konca lipnja.

POSLODAVCI SU U OVOJ RASPRAVI BILI

TIHI, TEK SU SA SINDIKATIM­A IZBORILI POVRATAK SOCIJALNIH PARTNERA U UPRAVNO VIJEĆE CERP-A

 ?? GORAN STANZL/ ?? Željko Turk, predsjedni­k Udruge gradova
GORAN STANZL/ Željko Turk, predsjedni­k Udruge gradova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia