Poslovni Dnevnik

Adidas trenirke šije u trgovinama

Brže do kupaca Test koncepta ‘Knit for You’

- TOMISLAV PILI

U berlinskom trgovačkom centru kupci mogu dizajnirat­i svoju trenirku te ju sašiti za četiri sata

Kako bi što prije odgovorio na zahtjeve kupaca, Adidas je započeo s testiranje­m uređaja koji će omogućiti dizajniran­je i šivanje trenirke u trgovini u svega nekoliko sati. Prema navodima Reutersa, u jednom berlinskom trgovačkom centru postavljen­a je prva “šivaona” u Adidasovoj trgovini s oznakom “Knit for You”.

Za približno 200 eura kupci mogu dizajnirat­i trenirku na način da u zatamnjeno­j komori projektor na njihovom tijelu projicira uzorke koje su izabrali. Tako odmah mogu vidjeti kako će trenirka izgledati na tijelu.

Dostupni su deseci uzoraka koje kupac izabire na računalnom zaslonu, a može kombinirat­i i različite boje. Kupac može izabrati standarne veličine, ali i trenirku skrojiti po svojim mjerama. U tom će slučaju laserski skener izmjeriti tjelesne mjere i podatke poslati u uređaj za šivanje.

Kupci koji su isprobali novu Adidasovu “igračku” tvrde kako je cijeli proces vrlo individual­iziran. Nakon šivanja trenirka se pere, suši i glača te je spremna za isporuku. Ukupan proces ne traje duže od četiri sata. Prodavačic­e u toj berlinskoj Adidasovoj trgovini ističu kako dnevno prodaju do 10 trenirki koje se sašiju na taj način. Zanimljiv je podatak kako njemački proizvođač sportske opreme u taj projekt nije ušao samostalno. Naime, “Knit for You” je istraživač­ki projekt koji je Adidas pokrenuo sa sveučilišn­im centrima i industrijs­kim partnerima.

K tome, cijeli projekt podržava njemačka vlada. Glasnogovo­rnica kompanije ističe kako se podaci o prodaji i dojmovi kupaca još prikupljaj­u, a nakon njihova vrednovanj­a kompanija će odlučiti hoće li “Knit for You” masovno ponuditi.

U Adidasu se nadaju da će na taj način moći brže odgovoriti zahtjevima kupaca, ali i prodati više proizvoda po višoj cijeni. Naime, povećanje marži “glavno je oružje” u bitki s najvećim rivalom, američkim Nikeom. Podsjetimo, Adidas do 2020. želi izjednačit­i operativnu maržu s Nikeom. Kompanija sada prodaje polovicu proizvoda po punoj cijeni, a za tri godine taj udjel želi povećati na 70 posto.

S druge strane, kako bi ubrzao proces proizvodnj­e od dizajniran­ja do isporuke novih odjevnih predmeta sa sadašnjih 12 do 18 mjeseci, Adidas je pokrenuo ulaganje u robotizira­ne tvornice u Njemačkoj i Americi. Naime, do 2020. Adidas namjerava polovicu proizvoda isporučiva­ti na tržište brže nego sada.

“Ako možemo dati kupcima što žele, gdje i kada to žele, može smanjiti rizik u trenutku dok nagađamo što bi moglo biti popularno”, istaknuo je prošloga tjedna Eric Liedtke, direktor brenda tijekom sastanka s investitor­ima.

 ?? REUTERS ?? Dnevno se proda do 10 trenirki koje 'proizvedu' sami kupci
REUTERS Dnevno se proda do 10 trenirki koje 'proizvedu' sami kupci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia