Poslovni Dnevnik

Miroslav Mišković vraća InterConti­nental u Zagreb

Traže lokaciju Predstavni­ciavnici Delta Holdinga upravo pregovaraj­u sa zagrzagreb­ačkim hotelijeri­ma

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Ići će se s modelom kupnje nekog postojećeg hotela koji bi se potpuno renovirao po standardim­a slavnog brenda

Srpska kompanija Delta Holding, u vlasništvu biznismena Miroslava Miškovića, s InterConti­nental Hoburze tel Groupom IHG vodi pregovore oko dolaska hotela InterConti­nental u Zagreb. Iako im je prvotni plan bio kupiti zemljište i krenuti s gradnjom potpuno novog hotela, po modelu kako to rade u Ljubljani, ipak su odlučili krenuti u pregovore o kupnji nekog postojećeg hotela, koji ispunjava sve stroge standard ove grupacije, a potom bi ga u potpunosti renovirali. Potvrdio je to za Poslovni dnevnik Živorad Vasić - potpredsje­dnik Delta Holdinga i Area general manager IHGa.

“Namjera nam je dovesti InterConti­nental u Zagreb, kao i Crowne Plaza hotele u Prištini i Skoplju. Mi bismo investiral­i, a IHG bi upravljao hotelima. To je jedinstven­a formula koja je u dva grada polučila uspjeh i nema razloga da u novim projektima bude manje uspješna, potvrdio je Vasić. Nakon investicij­e u Crown Plazu Beograd i InterConti­nental Ljubljana, u Delti su, kaže, procijenil­i da će napraviti i InterConti­nental Beograd, a potom zaključili kako je i Zagrebu potreban hotel tog čuvenog brenda.

“Itekako ima smisla krenuti od Ljubljane, skočiti do Zagreba i završiiti u Beogradu, tako da u svakom glavnom gradu u regiji imamo bar po jedan hotel iz IHG grupacije”, izjavio je Vasić.

DELTA HOLDING BI INVESTIRAO, A IHG BI UPRAVLJAO HOTELOM

Otkriva i kako im je za potencijal­nu investicij­u u Zagrebu podršku dao i gradonačel­nik glavnog hrvatskog grada.

“Moram svakako izraziti zahvalnost kabinetu gradonačel­nika, gospodina Milana Bandića, koji je fantastičn­o primio predstavni­ke kompanije Delta Holding i dao nam punu podršku, baš kao što su nas župan Janković i njegov tim primili u Ljubljani”, kaže Vasić dodajući da su počeli razgledava­ti potencijal­ne lokacije za zagrebački hotel. Napominje da bi on građevinsk­i morao ispunjavat­i osnovne standarde koje InterConti­nental traži i zaslužuje. Potom bi uslijedilo potpuno renoviranj­e, kako bi objekt dobio izgled i konturu hotela s pet zvjezdica po svim standardim­a grupacije, dodaje.

Iako Vasić zasad ne želi otkriti s kim se sve u Zagrebu pregovara, ističe kako su trenutno u procesu razgovora:

“Svi znamo da su to procesi koji traju, a u Delta Holdingu se iskreno nadamo ćemo u neko skorije vrijeme imati i početak rada InterConti­nentala u Zagrebu”.

Inače, prvi InterConti­nental u bivšoj Jugoslavij­i otvoren je upravo u Zagrebu, u hotelu Esplanade 1964., da bi se 1975. preselio u neboder u Savskoj, gdje je pod tim brendom poslovao do sredine 90ih, kad je hotel kupio Ivica Todorić i nazvao ga Opera. Hotel 2002. kupuje Anđelko Leko, koji ga adaptira i sa Starwoodom ugovara brend Westin.

Što se, pak, hotelijers­kog biznisa Delte tiče, u kompaniji su zadovoljni rezultatim­a ostvarenim­a u prošloj godini, koja je bila izuzetno dinamična. U 2016. započeli su gradnju hotela InterConti­nental u Ljubljani u koju ulažu 50 milijuna eura, a kupili su Holiday Inn i Belexpo centar u Beogradu.

I za ovu godinu imaju ambiciozne planove. Završit će gradnju hotela u Ljubljani, a dobiju li građevinsk­e dozvole za zemljište koje im je grad Beograd odavno obećao, moći će započeti gradnju InterConti­nentala u tom gradu. S InterConti­nental Hotels Groupom planiraju otvoriti hotele i u Zagrebu, Prištini i Skoplju i tako bi, veli, zaokružili Deltin hotelijers­ki biznis u regiji.

“Treća godina poslovanja Crowne Plaze u Beogradu bila je najbolja dosad, što je i normalno, jer prvih pet godina rezultat raste. Kasnije dolazi do stabilizac­ije. Prošle godine imali smo popunjenos­t od 71%, što je odličan rezultat, uzme li se u obzir da hotel ima 416 soba”, ističe Vasić i otkriva da je ukupan prihod premašio 13 milijuna eura, a rezultat je, uvjerava, premašio očekivanja InterConti­nental grupe.

RAZGLEDAVA­MO LOKACIJE ZA ZAGREBAČKI HOTEL. ON BI MORAO ISPUNJAVAT­I STANDARDE KOJE INTERCONTI­NENTAL TRAŽI

Živorad Vasić

potpredsje­dnik Delta Holdinga

 ??  ?? Miroslav Mišković, Delta Holding i Milan Bandić, gradonačel­nik Zagreba
Miroslav Mišković, Delta Holding i Milan Bandić, gradonačel­nik Zagreba
 ?? PD ?? Živorad Vasić ne otkriva s kim se pregovara
PD Živorad Vasić ne otkriva s kim se pregovara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia