Poslovni Dnevnik

Alumina će 2017. ostvariti izvoz vrijedan 960 mil. kuna

Stabilno tržište Kompanija iz Zvornika proizvest će 535.000 tona raznih proizvoda od čega će 500.000 završiti u inozemstvu

-

Kompanija Alumina iz Zvornika (BiH) planira u 2017. godini proizvesti 535.000 tona raznih vrsta proizvoda i realizirat­i izvoz vrijedan više od 240 milijuna KM (960 mil. kuna), izjavio je direktor marketinga i proizvodnj­e u Alumini Radislav Filipović.

“Ove godine Alumina planira proizvesti 290.000 tona glinice, 170.000 tona raznih vrsta hidrata, te oko 70.000 tona različitih tipova zeolita, kao i 3000 do 5000 tona vodenog stakla”, rekao je Filipović za agenciju Srna. Prema njegovim riječima, oko 500.000 tona proizvoda namijenjen­o je za izvoz, dok će oko 35.000 tona biti plasirano na domaće tržište. Alumina trenutno svoje proizvode izvozi u 28 zemalja diljem svijeta za više od sto kupaca u Europi, Americi, Africi i Aziji. Kompanija je postala prepoznatl­jiva u području molekulski­h sita, gdje Alumina ima stabilno tržište u Evropi, SAD i Kini.

Govoreći o daljem razvoju kompanije, Filipović navodi da je menadžment definirao paletu novih proizvoda, tako da će Alumina u toku 2017. godine na tržištu ponuditi desetak novih proizvoda, a tri su već našla svoje kupce u Njemačkoj i Danskoj.

“Povećanjem broja novih proizvoda proširuje se područje primjene naših proizvoda, a time se mijenja i struktura ukupnog tržišta, pri čemu se na račun povećanja udjela trinfrastr­ukture za proizvode koji nalaze svoju primjenu u nemetalurš­kom području smanjuje udio tržišta koji zauzima metalurška glinica”, objašnjava Filipović. On smatra da će diverzifik­acija tržišta dati još veću stabilnost Alumini, dodajući da je sve veći broj kupaca koji mogu u tvornici iz Zvornika nabaviti po nekoliko proizvoda potrebnih za njihovu proizvodnj­u.

Filipović ističe da je tržišna pozicija Alumine sada značajno bolja u odnosu na ranije razdoblje, kada je riječ o povećanju obujma proizvodnj­e, a još više u pogledu značaja kompanije kao pouzdanog poslovnog partnera. “Iz godine u godinu intenzivno se povećava broj kupaca naših proizvoda”, ističe Filipović.

Sve više je kupaca proizvoda Alumine zainteresi­rano za dugoročne, višegodišn­je ugovore, a s onim najznačajn­ijima kompanija je ušla i u zajedničke projekte koji će svim stranama osigurati stabilnije poslovanje, što tvornicu čini jednim od najpoželjn­ijih partnera na tržištu.

ALUMINA, POZNATA KAO PROIZVOĐAČ ZEOLITA, TRENUTNO SVOJE PROIZVODE IZVOZI U 28 ZEMALJA

DILJEM SVIJETA ZA VIŠE OD STO KUPACA U EUROPI, AMERICI, AFRICI I AZIJI

 ?? B. FILIĆ/PIXSELL ?? Alumina godišnje tržištu isporuči oko 70 tisuća tona raznih vrsta minerala zeolita
B. FILIĆ/PIXSELL Alumina godišnje tržištu isporuči oko 70 tisuća tona raznih vrsta minerala zeolita

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia