Poslovni Dnevnik

Od privatne tvrtke Mišković kupio državno zemljište u Banjoj Luci

Ulaganje Delta Real Estate, članica Delta Holdinga, gradit će trgovački centar u RS vrijedan 60 milijuna eura

-

Tvrtka Mikon Lakting je dobila samo pravo korištenja neizgrađen­og gradskog zemljišta kojeg je prodala Miroslavu Miškoviću

Delta Real Estate, kompanija jednog od najbogatij­ih srpskih poduzetnik­a Miroslava Miškovića, platila je tvrtki Mikon Lakting iz Laktaša (RS) 7,5 milijuna KM (oko 30 mil. kn) za zemljište u Banja Luci na kojem će graditi trgovački centara vrijedan 60 milijuna eura.

Riječ je o državnom zemljištu na koje je Mikon Lakting imao samo pravo korištenja, ali se Mišković u Geodetskoj upravi RS ipak upisao kao vlasnik, unatoč protivlje- nja Grada Banja Luka i Pravobrani­teljstva RS, doznaje portal Capital.ba.

Mikon Lakting je dobio samo pravo korištenja neizgrađen­og gradskog zemljišta na atraktivno­j lokaciji na Banjalučko­m polju i to na upitan način, piše Capital.ba, objašnjava­jući da je prema neslužbeni­m informacij­ama. Mikon Lakting prije privatizac­ije bio u 100postotn­om vlasništvu općine Laktaši te je izgradio zgradu u centru Laktaša.

Zamjena s vojskom

“U toj zgradi su Vojsci Republike Srpske dali devet stanova, a zauzvrat od nje su dobili više od četiri hektara gradskog zemljišta u Banja Luci.

Grad Banja Luka je osporila zamjenu, navodeći da se zemljište ne može prenijeti na pravnu osobu, već samo na Grad, međutim, kompromis je pronađen odlukom da Mikon Lakting ima privremeno pravo korištenja, dakle, ne i vlasništva, ali i to samo do trenutka privođenja zemljišta stvarnoj svrsi, nakon čega se mora vratiti Gradu“, rekao je Capitalu. ba dobro upućeni izvor koji je želio ostati anoniman.

Nekoliko godina kasnije, usvajanjem Zakona o stvarnim pravima RS koji omogućava da se pravo korištenja pretvori u vlasništva, tvrtki Mikon Lakting, koja je privatizir­ana, otvorila se prilika da zaradi 7,5 milijuna KM, navodi Capital.ba, koji je u posjedu dokumenata da je privremeno pravo korištenja pretvoreno u vlasništvo. Ugovorom o kupoprodaj­i nekretnina koji je

potpisan još 2008. godine pravo korištenja nad zemljištem je preneseno s Mikon Laktinga na Deltu, koja je 2013. godine podnijela zahtjev za pretvaranj­e prava raspolagan­ja u pravo vlasništvo nad građevinsk­im zemljištem u Banja Luci, ali je zahtjev odbila Geodetska uprava.

Delta se žalila, a Geodetska uprava 2014. ponovno odbija zahtjev kao neosnovan, uz obrazložen­je da ta kompanija nije 100 posto u vlasništvu RS, a što nije u skladu s članom 324. Zakona o stvarnim pravima RS.

Delta ne odustaje lako

Delta je 2014. godine ponovo podnijela jednaki zahtjev, a Geodetska uprava je donijela rješenje kojim se pretvara pravo korištenja u pravo vlasništva.

Delta se pozvala na članak Zakona o stvarnim pravima kojim je propisano da se “privremeno pravo, pravo ko- rištenja radi građenja i trajno pravo korištnja na gradskom građevinsk­om zemljištu u državnom vlasništvu, koje do stupanja na snagu ovog zakona nije postalo vlasništvo druge osobe, pretvara se u pravo vlasništva njegovog dosadašnje­g nositelja, odnosno njegovog pravnog sljedbenik­a“.

No Ustavni sud RS u veljači 2016. član 324. Zakona o stvarnim pravima proglašava neustavnim. RS gubi spor jer više ne vrijedi argument da se pravo korištenja može pretvoriti u pravo vlasništva samo pravnoj osobi čiji je kapital 100 posto u vlasništvu RS, što Delta nije.

Inicijativ­u za ocjenu ustavnosti podnio je banjalučki odvjetnik Igor Sjerikov, što je Ustavni sud prihvatio i proglasio taj član neustavnim unatoč protivljen­ju sudkinje akademika prof. dr Snežane Savić.

U međuvremen­u, Pravobrani­teljstvo RS pokrenulo je dugotrajan sudski spor, koji je završio u korist Delta Real Estatea, članice Miškovićev­og Delta Holdinga.

Ta je kompanija najavila je da će početkom 2017. početi izgradnju trgovačkog centra u Banja Luci na 60.000 četvornih metara, što će omogućiti zapošljava­nje 2500 osoba.

 ??  ??
 ?? PD ?? Stari partneri Miroslav Mišković i Milorad Dodik
PD Stari partneri Miroslav Mišković i Milorad Dodik
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia