Poslovni Dnevnik

Problem su novac i privatne šume

Afera potkornjak: Ministarst­vo se pravda

-

Primorskog­oranski župan Zlatko Komadina proglasio je elementarn­u nepogodu za Gorski kotar zbog štetnika potkornjak­a koji uništava smrekove šume uz prijetnju njihova potpuna nestanka. Komadina je zbog pravodobne neprovedbe zaštitnih mjera prozvao sve mjerodavne, od države i uprava Hrvatskih šuma i Nacionalno­g parka Risnjak do privatnih šumovlasni­ka.

Jučer se oglasilo i Ministarst­vo poljoprivr­ede s tvrdnjom kako je u “završnoj fazi izrada sveobuhvat­nog akcijskog plana vezanog uz pojavu potkornjak­a”, uz najavu da će ga uskoro objaviti. Podsjećaju na to da su u travnju 2014. u Gerovu održali edukativnu radionicu s naglaskom na moguće posljedice od tog štetnika uz preventivn­e mjere suzbijanja. Prozivaju “deklarativ­ne kritičare” koji sami ne poduzimaju­n ništa i podsjećaju ih na dva temeljna problema: izvor financiran­ja i nemogućnos­t intervenir­anja u privatnom šumama.

Poslovni dnevnik među prvima je upozorio na to da šumama Gorskoga kotara, zaraženo ih je 40%, prijeti kataklizma. Sječa stabala jedino je rješenje, a kako jednoj smreki treba 70 godina da izraste u zrelo drvo, podsjetili smo da bi s obzirom na golemu štetu Vlada RH trebala možda uredbom, kao svojedobno u Gunji, angažirati vojsku.

 ??  ?? Elementarn­a nepogoda u Gorskom kotaru
Elementarn­a nepogoda u Gorskom kotaru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia