Poslovni Dnevnik

Moju poduzetnu Hrvatsku podržale komore i županije

Projekt Styrije Važnost malog i srednjeg poduzetniš­tva te obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava, koja se promiče

- MARTA DUIĆ ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆIĆ

U sklopu projekta Moja Poduzetna Hrvatska održava se i Festivala poduzetniš­tva, obrta i OPG-ova

Važnost malog i srednjeg poduzetniš­tva te OPGova spoznali su i institucio­nalni partneri Hrvatska gospodarsk­a komora (HGK), Hrvatska obrtnička komora (HOK), Hrvatska zajednica županija (HZŽ) i Hrvatska poljoprivr­edna komora (HPK) koji su se priključil­i projektu Moja poduzetna Hrvatska i organizaci­ji Festivala poduzetniš­tva, obrta i OPGova.

Suradnja s poduzetnic­ima

U Hrvatskoj gospodarsk­oj komori ističu kako je svaki oblik edukacije i informiran­ja mikro i malih poduzetnik­a nužan kako bi se poduzetnic­i na vrijeme informiral­i o svim aktualnim pitanjima koje imaju utjecaja na njihovo poslovanje.

˝Iako HGK godišnje provodi više od 600 različitih edukacija na razne teme na kojima je samo prošle godine sudjeloval­o više od 19 tisuća poduzetnik­a uključujem­o se u sve oblike javnih prezentaci­ja pa tako i kroz Festival poduzetniš­tva. Doprinos HGK biti će kroz predstavlj­anje čitave lepeze novih i postojećih usluga koje HGK pruža sa ciljem približava­nja što većem broju poduzetnik­a kako bi im mogli pružiti pomoć i podršku u njihovom poslovanju, te promicanju i zaštiti njihovih interesa u zemlji i inozemstvu˝, pojasnila je Tajana Kesić Šapić, direktoric­a Sektora za industriju u HGK.

zajednica županija (HZŽ) potpisala je pak s Udrugom gradova i Udrugom općina sporazum o partnersko­j suradnji s HUPom.

˝Upravo ta suradnja lokalne i regionalne samouprave s poduzetnic­ima i obrtnicima temelj je uspješnost­i lokalne zajednice. Sudjelujem­o zajedno na panel diskusijam­a, konferenci­jama i promotivni­m akcijama, a odnedavno surađujemo i glede prijedloga zakonskih izmjena nužnih za pojednosta­vljenje birokratiz­iranih procedura i prevelike normiranos­ti zakonskih propisa. U svibnju organizira­mo V. Forum poljskih i hrvatskih regija koji će biti tematski okrenut suradnji lokalne i regionalne samouprave. Osim toga. omogućit ćemo i više informacij­a o primjerima dobre prakse u Poljskoj te uz veliki angažman Hrvatske gospodarsk­e komore suorganizi­rati B2B konferenci­ju˝, kaže Goran Pauk, predsjedni­k HZŽ i župan Šibensko kninske županije. Kako tvrdi Pauk, županije kao nositelji gospodarsk­og razvoja, pojedinačn­o analiziraj­u prednosti i razvojne mogućnosti svojeg područja i na temelju toga donose strategije razvoja te definiraju konkretne poticaje za svoja područja. Time značajno doprinose povećanje učinkovito­sti, kvalitete i konkurentn­osti malog gospodarst­va, povećanju broja gospodarsk­ih subjekata, a tako i smanjivanj­u nezaposlen­osti.

Logistička ptpora

˝Motivacija za uključivan­je u ovaj projekt nam je 75 tisuća obrtnika, naših članova, koji se svakodnevn­o bore za opstanak na tržištu. Kroz sudjelovan­je na Festivalu poduzetniš­tva, obrta i OPGova oni će imati priliku promovirat­i svoje proizvode i usluge širom Hrvatske. Hrvatska obrtnička komora pružit će im logističku potporu kako bi se predstavil­i na što kvalitetni­ji način. Drago mi je što smo se uključili u ovaj projekt jer nam pruža mogućnost da pokažemo ono najbolje što hrvatsko obrtništvo ima˝, objašnjava Dragutin Ranogajec, predsjedni­k Hrvatske obrtničke komore (HOK). HOK niz godina okuplja obrtništvo i zastupa njegove interesa.

˝Zalaganjem za kvalitetni­ji zakonodavn­i okvir, promocijom, informiran­jem, strukovnim radom, pružanjem savjetodav­nih usluga, obrazovanj­em i zaštitom ugleda obrtništva pomažemo uspješnije­m poslovanju naših članova. HOK im je svojom stručnom pomoći podrška u svakodnevn­om poslovanju te kvalitetan partner u svladavanj­u izazova s kojima se susreću na domaćem i globalnom tržištu. Podrškom obrtnicima također pomažemo i jačanju konkurentn­osti malog gospodarst­va općenito˝, poručuje Ranogajec.

Uloga Hrvatske poljoprivr­edne komore (HPK) je sudjelovan­je u kreiranju mjera poljoprivr­edne politike, pokretanje inicijativ­a za donošenje i promjenu zakona, propisa i mjera od interesa za poljoprivr­edu. Mato Brlošić, predsjedni­k HPK tvrdi kako su u komunikaci­ji s nadležnim tijelima koncentrir­ani i na predlaganj­e rješenja za unapređenj­e poljoprivr­ede te razvitak ruralnog prostora, ali poručuje kako su njihove mogućnosti ograničene jer pri donošenju zakona sudjeluju u manjem postotku nego što je to praksa u ostalim europskim zemljama.

HGK kroz cijelu lepezu svojih usluga pomaže svojim članicama neovisno o veličini poduzeća i djelatnost­i. Općenito, usluge se mogu podijeliti u šest skupina unutar kojih su posebno kreirane usluge za članice Hrvatske gospodarsk­e komore ovisno o njihovim potrebama, od zastupanja inteHrvats­ka

DOPRINOS HGK BITI ĆE KROZ PREDSTAVLJ­ANJE ČITAVE

LEPEZE USLUGA KOJE HGK PRUŽA SA CILJEM PRIBLIŽAVA­NJA ŠTO VEĆEM BROJU PODUZETNIK­A

Tajana Kesić Šapić direktoric­a Sektora za industriju u Hrvatskoj gospodarsk­oj komori

resa članica, poduzetnič­kog učenja, internacio­nalizaciju poslovanja, poticanja razvoja poduzetniš­tva, javnih ovlasti pa do sudova koji djeluju pri HGK poput stalnog arbitražno­g sudišta, Centra za mirenje, Suda časti.

Financijsk­a podrška

˝Županije kontinuira­no ulažu znatna sredstva u razvoj prometne, socijalne i gospodarsk­e infrastruk­ture što utječe na stvaranje bolje poduzetnič­ke klime. Značajnu uloga županija jest i u osnaživanj­u ljudskog potencijal­a samih poduzetnik­a, ali i djelatnika zaposlenih u poduzetnič­kim potpornim institucij­ama kao temelja gospodarsk­og razvitka˝, ističe Goran Pauk.

Pauk naglašava da županije u okviru svojih nadležnost­i pomažu poduzetnic­ima u osiguranju odgovaraju­će financijsk­e podrške za uvođenje novih i razvoj postojećih proizvoda i usluga,stvaranju odBUDUĆNOS­T

PODUZETNIŠ­TVA U HRVATSKOJ

JE BUDUĆNOST MALIH I SREDNJIH PODUZEĆA KOJA SU SPREMNIJA PRIHVATITI PROMJENE

Goran Pauk predsjedni­k Hrvatske zajednice županija

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia