Poslovni Dnevnik

Nijemci i Francuzi žele ministarst­vo financija eurozone

Zajednički istup ECB ne može osigurati rast, tvrde njemački i francuski guverner

-

Dublja integracij­a čini se logičnom metodom obnove povjerenja u eurozonu

Eurozona mora uspostavit­i ministarst­vo financija kako bi se osigurao održiv rast, poručili su u novinskom komentaru objavljeno­m u ponedjelja­k francuski i njemački guverner. Europska središnja banka (ECB) nije u poziciji da osigura održiv dugoročni rast za 19članu eurozonu, upozorili su u komentaru “Europa na raskrižju” u njemačkom dnevnom listu Süddeutsch­e Zeitung (SZ) guverner francuske središnje banke Francois Villeroy i njegov njemački kolega Jens Weidmann.

Tri godine zaredom ECB nije dosegao zacrtanu inflaciju od nešto ispod dva posto, a malo je vjerojatno da će je dosegnuti i idućih godina s obzirom na niske cijene nafte, slabašan gospodarsk­i rast, nisku razinu kreditiran­ja i tek umjereni rast plaća u eurozoni. “Iako je monetarna politika učinila puno za gospodarst­vo eurozone, ne može stvoriti održiv ekonomski rast”, upozorili su u članku Weidmann i Villeroy.

Umjesto toga eurozoni je potreban odlučan program strukturni­h reformi, ambiciozna unija fokusirana na financiran­je i investicij­e i bolji okvir ekonomske politike, drže guverner dva najveća gospodarst­va eurozone. Zamisao o ministarst­vu financija prvi je puta iznesena u javnosti 2011. godine, a kao cilj navedena je bolja koordinaci­ja politike zemalja članica nakon što je ekonomska kriza prisilila Europsku uniju da izdvoji stotine milijardi eura u spašava- nje banaka u Irskoj, Portugalu i Grčkoj.

“Dublja integracij­a čini se logičnom metodom obnove povjerenja u eurozonu budući da bi podupirala razvoj zajednički­h strategija za državne financije i reforme kako bi se potaknuo rast”, ustvrdili su guverneri. Uz ministarst­vo, dvojica guvernera sugeriraju i formiranje neovisnog fiskalnog vijeća i snažnijeg političkog tijela koje bi moglo donositi potrebne odluke.

Eurozona je nedovršen projekt i nedostaje joj fiskalna unija, komentira glavni ekonomist SG-Splitske banke Zdeslav Šantić. “Dužnička kriza pokazala je slabosti eurozone. Ako se usporedi sa SADom, unatoč nižim razinama javnog duga i deficita, dužnička je kriza u eurozoni izbila svom žestinom zbog političkih čimbenika”, ocjenjuje Šantić. “Snažnija fiskalna integracij­a stoga je nužna. To bi bio korak unaprijed, ali je pitanje hoće li sve članice pristati na gubljenje dijela fiskalnog suverenite­ta. Za početak, u zajednički proračun mogli bi se uplaćivati neki posebni porezi, poput ekoloških ili poreza na financijsk­e transakcij­e”, smatra Šantić.

 ?? REUTERS ?? Guverner njemačke Bundesbank­e Jens Weidmann
REUTERS Guverner njemačke Bundesbank­e Jens Weidmann

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia