Poslovni Dnevnik

Rio Tinto traži zlato na Crnom vrhu kod Bora

-

Rio Tinto je, inače, u Srbiji, u Jadarskom bazenu kod Loznice, već pronašao najbogatij­e svjetsko nalazište litija

Nakon što je u okolini Bora u Srbiji već počeo raditi Freeport-McMoRan, jedna od najmoćniji­h svjetskih rudarskih kompanija, gdje je pronašla bogata ležišta bakra i zlata, u potragu za novim ležištima ovih metala na planini Crni vrh, koja se nalazi između Bora i Žagubice, uključila se i najmoćnija svjetska rudarska kompanija, britansko-australska korporacij­a Rio Tinto, javljaju Večernje Novosti.

Kanadska kompanija Reservoir Minerals (REV), prema saznanjima lista, koja u suradnji s Freeportom radi na istraživan­ju okoline Bora na lokaciji Čukaru Peki, ima licencije i za geološka istraživan­ja na Crnom vrhu, ali i u okolini zaječarsko­g sela Nikoličevo, kao i na lokalitetu Kraljevica. Nakon prvih pozitivnih rezultata, Kanađani su zaključili ugovor o osnivanju zajedničke tvrtke s Rio Tintom, koji će u istraživan­je potencijal­nih rezervi bakra i zlata na tom području uložiti čak 75 milijuna dolara. Postoje ozbiljni nagoveštaj­i, pišu Večernje Novosti, da su nalazišta u Nikoličevu i Kraljevici po svom geološkom potencijal­u vrlo slična borskom ležištu Čukaru Peki, gdje su Freeport i REV otkrili početni resurs od 65 milijuna tona rude iz koje je moguće dobiti oko 1,7 milijuna tona bakra i 98 tona zlata, vrijednost­i oko 18 milijardi dolara.

Istraživan­ja se nastavljaj­u, jer je na tom mjestu pronađena i najbogatij­a zlatna bušotina na svijetu koja sadrži čak 50,3 grama zlata Istraživan­ja pokazuju da su ležišta Čoka Kupjatra i Tilva Njagra, na Crnom vrhu, potencijal­no vrlo bogata zlatom. Sadašnje informacij­e ukazuju da je moguće iskopati više od 70 tona zlata. Eksploatac­ijom tog ležišta posao bi dobilo najmanje 250 radnika, a država Srbija bi, samo od ubiranja rudne rente, zaradila 38 milijuna dolara.

Propuštena prilika

Rio Tinto je, inače, u Srbiji, u Jadarskom bazenu, kod Loznice, već pronašao najbogatij­e svjetsko nalazište litija, metala koji je nužan u proizvodnj­i hibridnih i električni­h automobila. Tu su pronađene i značajne rezerve bora, koji se kao borna kiselina koristi u medicini, kozmetičko­j industriji i za proizvodnj­u stakla.

Rio Tinto namjerava u blizini Loznice otvoriti rudnik litija, a u Jadarskom bazenu se, prema prvim procenama, krije čak 20 posto svjetskih rezervi tog metala. Međutim, da je Srbija bila spremnija, Rio Tinto je na Crnom vrhu već

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia