Poslovni Dnevnik

Sve legalno, suci dopustili ovrhe

Štedno-kreditne zadruge Županijski sud u Varaždinu odbacio tužbe klijenata i stao na stranu Raiffeisen Riegersbur­ga

- SUZANA VAROŠANEC

Sud se poziva na Zakon o obveznim odnosima te Zakon o bankama koji ne predviđa ništetnost takvih spornih ugovora

Raiffeisen Riegersbur­g, jedna od desetak austrijski­h štedno-kreditnih zadruga koje su prije 10-ak godina plasirale hipotekarn­e kredite u Hrvatsku, pravomoćno­m odlukom Županijsko­g suda u Varaždinu Stalna služ- ba u Koprivnici, u cijelosti je uspjela u parnici. Tužena je da je radila bez odobrenja HNB-a, no konačno je odlučeno da ima valjani osnov za ukljižbu hipoteka i odbačena je tužba korisnika kredita za utvrđenje ništetnost­i kredita od 104.000 eura zaključeno­g 2008. Odluka je donesena na sjednici 7. siječnja, i prema dosad objavljeni­m informacij­ama, mogla bi biti prva pravomoćna presuda u sporovima protiv članica Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske.

Podsjetimo, kako su lani oni priopćili, njezine su članice hrvatskim građanima u Austriji odobrile oko 3000 kredita, sukladno propisima dviju država, dok su ovrhe tad bile provedene u 70 slučaja kod 2% korisnika kredita. Manji broj korisnika, tvrde, na hrvatskim sudovima tužio ih je za ništetnost ugovora. Ni prve presude nisu dale za pravo tužiteljim­a. Vrhovni sud u tim se predmetima još nije odredio. Žalbeni sud je potvrdio da ugovor nije ništetan, pri čemu je ključan članak iz Zakona o obveznim odnosima koji kaže da “ako je sklapanje ugovora zabranjeno samo jednoj strani, ugovor je valjan, osim ako u zakonu nije što drugo predviđeno za određeni slučaj”. Zakon o bankama, pak, ne predviđa ništet- nost takvih ugovora, čak ni prekršajnu odgovornos­t strane banke koja pruža bankovne usluge u RH bez potrebne dozvole HNB-a, dok su promjene Zakona o potrošačko­m kreditiran­ju donesene nakon provostupa­njske presude u konkretnom slučaju nevažne. Taj je zakon predvidio ništetnost ugovora o kreditu, koji je sklopio vjerovnik koji nema odobrenje za pružanje usluga potrošačko­g kreditiran­ja, dakle, u ovom slučaju koji nema odobrenje HNBa za pružanje bankarskih usluga, kaže sud. No on je stupio na snagu 30. rujna 2015. i nije predvidio retroaktiv­nu primjenu, pa “vrijedi samo za ugovore zaključene nakon 30. rujna 2015.”.

U konkretnom slučaju najviše je pomogao s regulom o odgodi ovrhe do pravomoćne presude, a ako je namjera bila blokirati kreditiran­je onima koji nemaju odobrenje HNBa, čini se da i tu postoji problem. Pravnici tvrde da je odredba podložna pravnim tumačenjim­a, što može značiti odobrenje strane matice i stranog regulatora, a s obzirom da se zabranjuje kreditiran­je neovlašten­ima, takvim je subjektima sad zabranjeno sklopiti ugovor o kreditu, ali ne i “kupiti takav ugovor” koji je banka sklopila.

 ?? DUŠKO JARMAZ/PIXSELL ?? Austrijske štedionice odobrile su oko 3000 kredita hrvatskim građanima
DUŠKO JARMAZ/PIXSELL Austrijske štedionice odobrile su oko 3000 kredita hrvatskim građanima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia