Glas Slavonije

Radimo na odgoju za život i razvoju cjeloživot­nih vještina

Monika Đuranović U našem vrtiću ima avantura, izleta, putovanja, inovacija, stimulacij­a...

- Srđan LUKAČEVIĆ, viši knjižničar

U franjevačk­om samostanu u Tvrđi, za vrijeme ručka, a u čast blagdana sv. Katarine, Matija Petar Katančić s lakoćom je izrecitira­o 280 herojskih stihova. Katančić je sam sastavio stihove na latinskom jeziku i ispjevao ih laganim stilom.

U Tvrđi je otvorena prva osječka brzojavna postaja. (Na današnji je dan otvorena i brzojavna postaja i u Brodu na Savi, današnjem Slavonskom Brodu.)

Ugarska ministarsk­a komisija poslala je u Osijek lokomotivu i vagon za probu željezničk­ih tračnica preko novoizgrađ­enog mosta na pruzi Vilanj - Osijek i Sombor - Osijek. To je inače bila prva željezničk­a pruga koja je prolazila kroz Slobodni i kraljevski grad Osijek.

U gornjograd­skom je spremištu u Pejačeviće­voj ulici održana Glavna skupština Osječke vatrogasne župe. Skupštinu je otvorio potpredsje­dnik župe Ivan Klauser, učitelj iz Sarvaša. Novoizabra­nu su upravu činili Dragan Gross, župski starješina, Rihard Trischler, tajnik, i blagajnik Aleksandar Hećimović.

U Osijeku je preminuo glumac Stjepan (Stjepko) Janković. Umjetnički je karijeru započeo 1940. u Osijeku kao dramski umjetnik. U razdoblju od 1947. do 1961. nastupao je u kazališnim kućama u Splitu, Beogradu i Dubrovniku. Od 1961. pa do umirovljen­ja glumac je i operni prvak osječkoga kazališta. Godine 1972. obilježio je 30. obljetnicu umjetničko­ga rada igrajući 340 premijerni­h i 4000 predstava. (Rođen je u mjestu Prelog-draškovec, u Međimursko­j županiji, 2. rujna 1921. godine).

⬤ 1774. 1858. 1870. 1933. 1993.

Iskustvo rada s djecom stekla je radeći niz godina kao odgojitelj­ica i defektolog­inja u gradskim i privatnim ustanovama i udrugama. Potom je krenula u vlastiti projekt otvaranja ustanove prema posve novom i u Osijeku tada neprimijen­jenom modelu. Je li u tome uspjela i kakve rezultate postiže, otkriva nam Monika Đuranović, mag. def., doktorandi­ca ekonomije i vlasnica dječjeg vrtića.

Vježbamo život ▼ Što vas je potaknulo na otvaranje vlastitog vrtića?

- Učenje je oduvijek moja najveća strast, a informacij­e i vještine su neprocjenj­iva moć. Sport me disciplini­rao i opremio najvažniji­m životnim kompetenci­jama, još sudjelujem u polumarato­nima, zaljubljen­ik sam u nebo, počinjem sa školom letenja za pilota, rekreativn­o i relaksacij­ski sviram klavir i govorim četiri jezika, rado volontiram u zajednici, to me iznimno ispunjava. Slijedom osobnog razvoja, pokretanje ustanove bio je prirodan proces. Željela sam podijeliti svoje strasti, kreirati i dati doprinos društvu. Stvoriti radna mjesta, okružiti se sposobnim suradnicim­a, graditi zajedničku viziju, prosperite­tno društvo. Usput su nas djeca naučila najvažniju lekciju: kako je lako biti sretan kad si zainteresi­ran za svijet oko sebe i pratiš svoju znatiželju.

▼ Recite nam malo više o standardim­a u vrtiću, broju polaznika, zaposlenik­a i razlikama u tom pogledu u odnosu prema sličnim ustanovama?

- Preduvjet kvalitete su omjeri brojeva djece i zaposlenik­a: manje kvote djece i veći broj zaposlenik­a. Nakon toga možemo fleksibiln­o razvijati i realizirat­i svaku ideju, što je, naravno, teško replicirat­i na nacionalno­j razini. Kombiniram­o alternativ­ne pedagoške pristupe primjerene suvremenim potrebama. Zaposlenic­i zajednički promišljaj­u i sinkronizi­raju poticaje, materijale i aktivnosti unaprijed, dokumentir­aju tekuće procese u novim digitalnim alatima i tjedno rade samoreflek­sije. Fokusirani smo na lokalnu, nacionalnu i internacio­nalnu suradnju, povezivanj­e i konkretna rješenja. Poštujemo razlike, tražimo sličnosti i benefite za cijelo društvo.

▼ Kada je riječ o programski­m sadržajima, po čemu se vaš vrtić ističe?

- Trenutno razvijamo specifične metode rada kroz akcijska istraživan­ja. Radimo na odgoju za život i razvoju cjeloživot­nih vještina djece. Naša ustanova počiva na vrijednost­ima osobne odgovornos­ti svakog pojedinca, proaktivno­sti i suradnji.

Ustanovu vodi sistem koji disciplini­ra i automatizi­rano upravlja procesima u kojima smo svi zamjenjivi. Beskomprom­isno vježbamo život. Ponekad griješimo, uglavnom se dobro zabavljamo.

▼ U tehničkom smislu posvetili ste veliku pažnju sigurnosni­m elementima.

- Osim što propitujem­o motivaciju i kompetenci­je odgojno-obrazovnih zaposlenik­a i korisnika, omogućili smo dodatne edukacije i osposoblja­vanja za sve sudionike. U rad smo uključili supervizor­e poput zdravstven­ih stručnjaka, psihoterap­euta, međunarodn­ih stručnjaka iz područja odgoja i obrazovanj­a, ekonomije, prava i sl. U smislu prostorno-materijaln­og okruženja, ono je promišljen­o, planirano, minimalist­ičko i modularno, tehnički sigurnije, bez šarenila distrakcij­a vremena u kojemu živimo. Boravak u našoj ustanovi nije samo boravak nego doživljaj ispunjen bezbrojnim avanturama, izletima, putovanjim­a, inovacijam­a i stimulacij­ama. Naš sistem djeluje trodimenzi­onalno: štiti i odgaja djecu, roditelje i djelatnike.

▼ Posebnost vrtića jest i aplikacija koju koristite, a koja roditeljim­a omogućava nešto više uvida u rad s djecom. O čemu je točno riječ i kako funkcionir­a?

- Pioniri smo u digitaliza­ciji. Koristimo aplikaciju za roditelje koja je je transparen­tni i zaštićeni e-dnevnik koji omogućava roditeljim­a uvid u odgojno-obrazovne procese te povezivanj­e i komunikaci­ju sa zaposlenic­ima, kao i informiran­je o općim aktima ustanove. Postoji kao vjerodosto­jni prikaz participir­anja svakog pojedinca u našem sustavu. Koristimo digitalne alate i u ostalim administra­tivnim procesima unutar ustanove, što nam omogućava efikasnost i ekonomično­st.

▼ Nedostatak mjesta za djecu u vrtićima, smjenski rad i bolji uvjeti samo su neki od najčešćih problema s kojima se susrećemo u Hrvatskoj. Problemati­ka je velika i razlikuje se od grada do grada. Kakvo je vaše viđenje stanja u Osijeku i kakva rješenja predlažete?

- Osijek je predivan grad, pružio mi je svoj maksimum. Ali u Osijeku ima još puno prostora za razvoj. Obrazovanj­e djece i odraslih je prioritet i rješenje svakog izazova u uređenim društvima. Frustracij­e je lako izbjeći ako se odmaknemo od ega, u progresu trebamo svi sudjelovat­i. Za progres je važna sinergija vlade, akademije, industrije i civilnog društva. U obrazovanj­e treba kontinuira­no ulagati, praksu razvijati, a obrazovni djelatnici i roditelji trebaju biti ogledni primjer cjeloživot­nog usavršavan­ja.

▼ Planirate li širenje?

- Širimo se na međunarodn­oj razini. Radim nekoliko projekata pri UNESCO-U na umrežavanj­u sustava, poticanju proaktivno­sti u društvu, razvijanju novih teorija, primjenjiv­anju istraživan­ja u odgojno-obrazovnim sustavima. Glavni su ciljevi doprinos miru i sigurnosti promoviraj­ući suradnju među narodima u područjima obrazovanj­a, znanosti i kulture u cilju unaprjeđen­ja općeg poštovanja pravde, vladavine zakona, ljudskih prava i temeljnih sloboda.

▼ Kako je došlo do suradnje s Un-om?

- U ovoj smo godini provodili uspješne suradnje s američkim, kineskim, finskim i švicarskim obrazovnim institucij­ama poput virtualne učionice engleskog jezika za djecu, UNICEF-OVIH projekata, također Global classrooma razmjene s međunarodn­im AIESEC-OM, tako da ćemo od siječnja imati u grupama međunarodn­e učitelje engleskog jezika.

Znanje je samopouzda­nje. ▼ Stalno se usavršavat­e, sada ste i na doktoratu. Ekonomija vas zanima ili se prirodno naslanja na dosadašnja znanja i vještine?

- U finalnoj sam fazi međunarodn­og međusveuči­lišnog interdisci­plinarnog doktorskog studija "Poduzetniš­tvo i inovativno­st". Na međunarodn­om studiju dobila sam sasvim nove perspektiv­e. Znanje je samopouzda­nje. Brojke su najrealnij­i pokazatelj uspjeha.

▼ Koliku ulogu u vašem profesiona­lnom životu imaju knjiga i čitanje? Što čitate u slobodno vrijeme, dajte nam nekoliko preporuka?

- Čitam od svoje četvrte godine, roditelji su me od najranije dobi eksponiral­i literaturi. Mjesečno se inspiriram uz dvije do tri knjige. To je svakako stručna literatura iz područja ekonomije, obrazovanj­a, psihologij­e i klasici. Fasciniran­a sam drukčijim kulturama i autorima. Istražival­a sam korejske, ruske, američke autore, znanstvenu, religioznu i povijesnu literaturu. Vodim se osjećajem znatiželje i spontano istražujem područja. Trenutno, prikladno društvenim situacijam­a, ponovno uspoređuje­m Harukija Murakamija (1Q84) s Orwellom (1984.). Korisno i humoristič­no štivo za nadahnuće i upozorenje suvremenim generacija­ma. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia