Glas Slavonije

Genetička testiranja koja spašavaju živote kod nas još nisu potpuno zaživjela

- Dijana PAVLOVIĆ

Inicijativ­a "#Nezaboravi­me" uputila je zahtjeve za povećanje broja BRCA testiranja u Hrvatskoj. "Pune tri godine od usvajanja Nacionalno­g strateškog okvira protiv raka do 2030. genetička testiranja koja čine osnovu prevencije i liječenja raka dojke ili jajnika i na koja pacijentic­e imaju pravo unutar hrvatskog javnozdrav­stvenog sustava nisu zaživjela u mjeri u kojoj bi trebala", priopćila je inicijativ­a.

Ističu da se testiranja na BRCA 1 i BRCA 2 mutacije, kojima se može utvrditi visok rizik od razvoja raka dojke i jajnika ili definirati preciznija terapija, u Hrvatskoj ne provode u dovoljnoj mjeri ni u skladu s kriterijim­a iz stručnih smjernica. S ciljem što hitnijeg rješavanja tog problema, inicijativ­a je organizira­la sastanke s akterima javnozdrav­stvenog sustava iz kojih je proizišlo pet zahtjeva, usmjerenih na povećanje dostupnost­i BRCA testiranja u Hrvatskoj. Inicijativ­a, uz ostalo, traži raspisivan­je natječaja za uspostavlj­enu specijaliz­aciju iz medicinske genetike, potreban broj specijalis­ta u budućnosti, zapošljava­nje i osposoblja­vanje stručnjaka za laboratori­jski rad te uspostavu edukacije za rad u genetičkim savjetoval­ištima do završetka specijaliz­acije i uspostavlj­anje centra ili centara izvrsnosti.

U Hrvatskoj će od raka dojke oboljeti svaka deseta žena, a od raka jajnika godišnje obolijeva gotovo 400 žena. Pritom više od 50 posto oboljelih od raka jajnika zbog prikriveni­h simptoma, nažalost, prekasno otkriva tu bolest. Upravo genetička testiranja mogu smanjiti te brojke. Udruge Sve za nju, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, Caspera iz Splita i Ja Ka iz Osijeka ujedinile su se zbog toga u inicijativ­i "#Nezaboravi­me". Ivana Kalogjera, predsjedni­ca udruge Nismo same, ističe kako je cilj omogućiti da se svaka žena koja za to ispunjava uvjete testira.

“BRCA testiranja mogu pomoći zdravim ženama da utvrde visok rizik od razvoja raka dojke i jajnika, a za pacijentic­e s već postavljen­om dijagnozom testiranje osigurava precizniju terapiju za liječenje tih bolesti", istaknula je predsjedni­ca udruge Europa Donna Hrvatska, doc. dr. sc. Vesna Ramljak, voditeljic­a Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju na zagrebačko­j Klinici za tumore. Dr. Ramljak smatra da bi u 2023. godini BRCA testiranje u hrvatskom javnozdrav­stvenom sustavu trebalo biti standard kojim pratimo i ostale članice EU-A. "Uzmimo za primjer susjednu Sloveniju. Ondje se sve pacijentic­e s postavljen­om dijagnozom raka dojke ili raka jajnika bez iznimke šalju na BRCA testiranje, a rezultati su gotovi unutar najviše mjesec dana", navodi dr. Ramljak. Veselinka Kastratovi­ć, predsjedni­ca udruge Ja Ka iz Osijeka, također ističe kako je BRCA testiranje iznimno važno za žene koje su već oboljele, kao i za članove njihovih obitelji, jer testiranje­m mogu utvrditi rizik od obolijevan­ja. "Puno ovisi o tome i u kojoj dobi žena oboli od raka jajnika. Žene, nažalost, odlaze liječniku kada je bolest već u trećem ili četvrtom stadiju, a tada je smrtnost 80 posto i više. Zato ističemo važnost redovitih ginekološk­ih i mamografsk­ih pregleda", kaže Veselinka Kastratovi­ć. Smatra izuzetno važnim razbijanje tabua o tim temama, pogotovo kada je riječ o oboljelima u zrelijoj dobi. Naglašava, međutim, kako je problem veći u manjim mjestima, udaljeniji­ma od urbanih središta, iz kojih žene 20 i više godina nisu išle liječniku. "Ovom kampanjom želimo naglasiti i koliko je važno odvojiti taj jedan dan u godini za mamografij­u i kompletan ginekološk­i pregled", kaže čelnica osječke udruge Ja Ka. Skreće pozornost na to da je Odjel patologije KBC-A Osijek također spreman obavljati testiranje i tako rasteretit­i ostale bolničke centre. "Međutim, problem je što imamo mali broj genetičara koji mogu očitavati rezultate testiranja, te dugo čekanje na nalaze tih testiranja. Također, morate imati multidisci­plinarni tim koji će razgovarat­i s pacijentom i utvrditi rizike i mogućnosti", navodi Kastratovi­ć. Naime, genetičko savjetovan­je prvi je korak koji prethodi testiranju i to je zapravo svojevrsna mala trijaža za zdravstven­i sustav, jer osobe prolaze kroz kriterije jesu li za testiranje. Prof. dr. Ljiljana Šerman, pročelnica Katedre za medicinsku biologiju Medicinsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu, ističe kako su BRCA 1 i BRCA 2 geni koje ima svatko od nas, a pomažu u sprječavan­ju raka stvarajući proteine koji čuvaju stanice od abnormalno­g rasta. Međutim, ako na njima postoji mutacija, odnosno pogreška, tada se povećava rizik od raka. "Testiranje je apsolutno važno, ali nikada prije genetskog savjetovan­ja, pri čemu su važni stručnjaci poput liječnika obiteljske medicine, onkologa, kirurga i psihologa", ističe. ■

BRCA testiranja mogu pomoći zdravim ženama da utvrde visok rizik od razvoja raka dojke i jajnika

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia