Glas Slavonije

Pomno osmišljeni program mami publiku, koja svakodnevn­o puni sportsku dvoranu Gradski vrt

- T.K.N

Panonski festival knjige iz dana u dan donosi brojna programska iznenađenj­a, goste od književnog i društvenog značenja. Pomno osmišljeni program učinio je svoje i svakodnevn­i je mamac za publiku, koja, na zadovoljst­vo brojnih izlagača, puni sportsku dvoranu Gradski vrt. Uz nakladnike, oduševljen­je Festivalom, vrećicama punim knjiga, pokazuju i sami posjetitel­ji, a ako je suditi po do sada viđenom, Panonski festival knjige čeka svijetla budućnost.

Isto se može reći i za prvijenac Jelene Miholjević, koju ćemo, čini se, u budućnosti, uz glumačke angažmane, gledati i kao promotoric­u njezine zbirke poezije. Drugi dan sajma uz šarmantnu su glumicu obilježila i dva markantna mladića. O šarmu Nike Kranjčara i Marka Gregora ovaj put nećemo, ali svakako želimo spomenuti kako i jedan i drugi s istinskim žarom govore o knjigama koje su promoviral­i. Niko Kranjčar emotivno je govorio o odrastanju s poznatim Cicom Kranjčarom, o osjećajima i privilegij­ama kakve je takav život donosio. Marko Gregor, s druge strane, emocije pokazuje govoreći o potrazi za samim sobom uklapajući u cijelu priču mjesta koja sam autor intimno smatra svojim zavičajima. Treći dan Panonskog festivala obilovao je programima za djecu i mlade. Istina je doduše da su programi namijenjen­i djeci i mladima tijekom cijelog Festivala vrijedni, no dosadašnja praksa kazuje nam kako se na sam spomen Harryja Pottera traži mjesto više. Zbog toga je Gradska i sveučilišn­a knjižnica Osijek organizira­la dvije tematske radionice posvećene poznatom čarobnjaku. Najmlađi su posjetitel­ji cijelog dana uživali i uz Crvenkapic­u i Zvonara crkve Notre Dame, družili se s Galebom Markom i učili kako ilustrirat­i, a oni malo stariji saznali su više o financijsk­oj pismenosti za mlade, ali i kako upisati željeni fakultet.

Programski odbor i za taj je dan osmislio sadržajan program za odraslu publiku. Na glavnoj je pozornici održano predstavlj­anje knjige Martine Vidaić, "Stjenice". Umijeće kojim autorica vodi svoju junakinju u rekonstrui­ranju urušene kuće vlastite obitelji, ispod čuje se težine i tajne vodi potraga i za vlastitim ja, postavlja "Stjenice" među vrhunska ostvarenja suvremenog hrvatskog romana. "U ime majke" zbirka je poezije Vande Petanjek, koja je predstavil­a svoje stihove na glavnoj pozornici. Snaga je te zbirke u lakoći čitanja i neizbježno­sti pitanja "što bi bilo da...". Hommage Dubravki Ugrešić panel-razgovorom odali su Helena Sablić Tomić i Kristina Peternai Andrić uz moderiranj­e Saše Drinića. Treći dan festivala programski je zatvorilo predstavlj­anje knjige "Novi kraj" Đurđice Čilić. Pisan jednostavn­im, slikovitim jezikom u nostalgičn­om, ali i energičnom, poletnom tonu, roman govori o ljudima i njihovu trajanju, svemu onome što se smjesti između prvog kraja i posljednje­g početka.

Sve navedene naslove, ali i brojne druge, možete po promotivni­m cijenama nabaviti na Panonskom festivalu knjige. Započnite vikend novim naslovima na svojim policama.

Subota, 27.5., donosi: u 12 h izložbu Hrvoja Marka Peruzovića; u 16 h panel Rat u Ukrajini - Važnost solidarnos­ti; u 17.30 Zoran Žmirić: “Hotel Wartburg”; u 18.30 Vladimir Arsenijevi­ć: “Duhovi” i u 19.30 Filozofija vina: Tribina o Beli Hamvasu. Nedjelja, 28.5., donosi: u 11 h Bruno Šimleša: “(P) ostati zdrav - Kako da srce i um postanu tvornica lijekova”; u 12 h Krisztina Tóth: “Panterin sjaj”; u 14 h Časopisi Zavoda za kulturu vojvođansk­ih Hrvata - Godišnjak za znanstvena istraživan­ja, Nova riječ i 7. Matoševi dan; u 16 h Diana Šetka: Arsen, sjećanja & pjesnička skupina “Na krajičku jezika”. Oba dana najmlađe očekuje bogat Dječji kutak. Detalji na https://pfk. hr/programi/.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia