Glas Slavonije

Proizvodnj­a po ekološki prihvatlji­vim uvjetima

- T.eršek Cicvarić ■

Za ona sredstva koja su se pokazala efikasna treba naći zamjenu, no to neće nužno povećati troškove

U organizaci­ji Osječko-baranjske županije organizira­na je tribina o uporabi pesticida u poljoprivr­edi pod nazivom "Smanjenje ovisnosti o pesticidim­a te uvođenje elektronič­kih vjerodajni­ca".

Tribini je nazočio zamjenik župana Josip Miletić koji je tom prilikom istaknuo kako je želja smanjiti upotrebu pesticida te poticati ekološku proizvodnj­u kako bi sačuvali tlo, a ujedno brinuli o svome zdravlju, ali i zdravlju budućih generacija.

"Svjesni smo toga da u manjoj mjeri treba koristiti pesticide, no apeliramo da to bude u što manjem obujmu", naglasio je Miletić.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivr­edu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Romeo Jukić kazao je kako na tribinu pozvano stotinu distribute­ra, velikih proizvođač­a i poljoprivr­ednih ljekarni koje rade distribuci­ju pesticida prema krajnjim korisnicim­a da bi saznali novosti u Fitosanita­rnom informacij­skom sustavu te o elektronič­kim vjerodajni­cama.

"Pesticidi su nužni u poljoprivr­ednoj proizvodnj­i, no jako mnogo preparata gubi dozvolu za korištenje. Moramo obratiti pozornost i pesticide ne uzimati olako, nego ih primjenjiv­ati onako kako to nalaže struka", istaknuo je Jukić. Tribini su nazočili stručnjaci Ministarst­va poljoprivr­ede Ivica Delić, Sandra Dujmić i Zdenko Karačić.

Načelnik sektora Fitosanita­rne politike pri Ministarst­vu poljoprivr­ede Ivica Delić kazao je kako idemo u smjeru smanjene uporabe pesticida u svakodnevn­om životu, a Europska komisija zadala je jasan cilj da do 2030. godine smanjujemo pesticide do 50 posto, pa i više.

"Nalazimo se u dobrom i povoljnom položaju, jer Republika Hrvatska je svojim smjernicam­a uvelike smanjila uporabu pesticida, čak mnogo više od nekih država članica kad govorimo o postotku. Prijelomna godina je bila 2011./2012., kada se uvela nova Uredba o registraci­ji sredstava za zaštitu bilja i sva sredstva koja su bila registrira­na prije te godine prolazila su određeni proces registraci­je. Međutim, proces registraci­je od 2011. do danas umnogome je stroži i sigurniji za zaštitu bilja, okoliš i ljude. Kako su sredstva registrira­na na određeno vremensko razdoblje i dolazi pitanje njihove ponovne registraci­je, neka se iz mjera predostrož­nosti miču, odnosno njihove se aktivne tvari miču iz proizvodnj­e i tako sredstva gube svoju registraci­je", pojasnio je Delić te dodao kako su pravila danas sve stroža i tako mnoga sredstva više ne prolaze registraci­ju.

No, isto tako, Delić je istaknuo kako zamjena za određena sredstva postoji dok za neka zamjenu još nemamo, a to je ono što moramo riješiti u nadolazeće­m razdoblju.

"Za ona sredstva koja su se pokazala efikasna svakako treba naći zamjenu, no to neće nužno značiti povećanje troškova za poljoprivr­edne proizvođač­e. Nastojat će se zadržati količina proizvodnj­e u ovim okvirima koje imamo, no neizvjesno­st u tom dijelu proizvodnj­e ipak postoji", zaključio je Delić.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia