Glas Slavonije

Rusija tvrdi da se bori s ukrajinski­m diverzanti­ma

ISW: Wagner je vjerojatno osigurao zapadne granice Bahmuta

- Hina/i.b. ■

Rusija je objavila da poduzima mjere protiv prekograni­čnog upada diverzanat­a iz Ukrajine, u, čini se, jednom od najvećih napada te vrste od početka rata. Vjačeslav Gladkov, guverner ruske regije Belgorod na granici s Ukrajinom, rekao je da ruska vojska, graničari, predsjedni­čka straža i sigurnosna služba FSB poduzimaju mjere da odbiju napad.

"Nijedan civil nije ozlijeđen i ne provodi se evakuacija", kaže Gladkov, odbacivši izvješća o evakuaciji kao "laži". "Ne slušajte naše neprijatel­je", ističe. Ranije je kanal Baza na Telegramu, povezan s ruskim sigurnosni­m službama, objavio snimke na kojima se, navodno, vidi kako ukrajinsko oklopno vozilo napreduje prema graničnom prijelazu. Baza je objavio da postoje naznake borbi u tri naselja na glavnoj cesti koja vodi iz Ukrajine u Rusiju. Skupina koja se naziva Legija slobode Rusije i tvrdi da su je uspostavil­i Rusi koji surađuju s ukrajinski­m snagama, objavila je da je "potpuno oslobodila" pogranični grad Kozinku i stigla do središta okruga

Graivoron. "Idemo dalje. Rusija će biti slobodna", pišu. Objavili su i video s pet teško naoružanih boraca. "Mi smo Rusi, kao i vi. Mi smo ljudi kao i vi. Vrijeme je da se stane na kraj diktaturi Kremlja", kažu. Do upada je došlo dva dana nakon što je Rusija objavila da je zauzela posljednje dijelove Bahmuta. Iako su Rusi tu napredoval­i, njihove snage na sjevernoj i južnoj periferiji grada povlačile su se prošli tjedan najbržim tempom u ratu u posljednji­h šest mjeseci. Ukrajina je objavila da njezine snage još uvijek napreduju na bokovima, dok zapadni stručnjaci tvrde da je Wagner oslabljen u borbi za grad. "Bočnim kretanjem - prema sjeveru i jugu - uspijevamo uništiti neprijatel­ja. Naše oružane snage su kretanjem na bokovima i zauzimanje­m pojedinih uzvisina uvelike otežale neprijatel­ju zadržavanj­e u gradu", tvrdi zamjenica ukrajinsko­g ministra obrane Hana Maliar. I dalje napredujem­o, posebno južno od Bahmuta, rekla je, dodajući da je oslabio intenzitet borbi na sjeveru. Kaže i da Ukrajina još drži uporište u samom gradu, ali neovisni promatrači kažu da je malo vjerojatna njihova značajna prisutnost. "Wagner je vjerojatno osigurao zapadne

NUKLEARKA PONOVNO UGROŽENA

Nuklearna elektrana Zaporižja u Ukrajini, pod ruskom okupacijom, u ponedjelja­k je ponovno priključen­a na električnu mrežu nakon prekida zbog ruskog noćnog raketiranj­a. Ukrenerho je “ponovno uspostavio napajanje nuklearne elektrane iz ukrajinske elektromre­že”, priopćio je ukrajinski državni operator. Ranije je ukrajinska atomska agencija Enerhoatom priopćila da je zbog ruskih “napada” tijekom noći isključena preostala visokonapo­nska linija koja povezuje elektranu s ukrajinsko­m mrežom. Ruska okupacijsk­a uprava elektrane rekla je samo da je postrojenj­e “izgubilo vanjsko napajanje strujom zbog isključenj­a visokonapo­nske linije Dnjipropet­rovske”. Ravnatelj Međunarodn­e agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi reagirao je, rekavši da je nuklearna sigurnost elektrane “krajnje osjetljiva”. “Moramo se dogovoriti o zaštiti elektrane, ovakvo stanje više ne može potrajati”, ističe. Ovo je sedmi put da je kompleks nuklearke Zaporižja isključen iz mreže otkad su ga Rusi zauzeli. granice grada, a Ukrajinci i dalje daju prednost protunapad­ima na periferiji", ističe Institut za proučavanj­e rata (ISW).

Vođa Wagnera Evgenij Prigožin ponovio je da će za tri dana početi povlačiti svoje borce iz Bahmuta i predati ga službenim ruskim vojnicima. “Ako vlastite snage ministarst­va obrane nisu dovoljne, onda imamo tisuće generala - samo trebamo oformiti bojnu generala, dati im oružje i sve će biti u redu”, kaže Prigožin, i dalje ismijavaju­ći generale. Ukrajinska vojska tvrdi da povlačenja Wagnera neće biti lako, jer bi ih njihove snage oko Bahmuta mogle okružiti.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia