Glas Slavonije

Grad na ponos svima

Želja mi je graditi Našice kao grad sretnih ljudi, jer su to zaslužili. Zašto? Zato što su Našice grad dobrih ljudi

-

- To je integriran­i projekt razvoja turizma temeljen na obnovi kulturne baštine, a riječ je o ulaganjima u obnovu Velikog i Malog dvorca i parka, Gregerove vile i Trga Isidora Kršnjavoga te Trga dr. Franje Tuđmana, središnjeg gradskog trga. To je projekt koji je 2014. godine pripremila tadašnja gradska vlast na čelu s gradonačel­nikom Krešimirom Žagarom, a realizacij­a je u tijeku i očekujem da će kroz dvije godine potpuno biti završen. Vrijednost radova iznosi približno 100 milijuna kuna, od čega je povratno 75 milijuna kuna iz Europske unije. Zahvaljuju­ći tom projektu Našice se nalaze u povijesnom trenutku. Osim što će promijenit­i vizuru grada, projekt će donijeti nove mogućnosti u svrhu ujedinjene turističke ponude Našica. Našice imaju turističku perspektiv­u.

Razvoj turizma

t* Što to konkretno znači?

- Pobrinut ćemo se za novu turističku priču koja je zapadnoeur­opski i trend u kontinenta­lnom turizmu Republike Hrvatske, gdje ćemo razvijati kulturni, vjerski i sportski turizam. S ponosom naglašavam da imamo prvoligaša, RK Nexe, ali i svjetskog prvaka, ŠUD Šaran s našim velikim vodenim resursom, a to je akumulacij­sko jezero Lapovac koje je u ovom trenutku nedovoljno iskorišten­o. No, u fazi smo pregovora s Hrvatskim vodama i u bliskoj budućnosti uređenje akumulacij­e Lapovca ići će u turističko­m smjeru, odnosno ribolovnom, ali i ugostitelj­skom. Našice su i grad kulturne baštine, grad grofova Pejačević te Dore Pejačević, prve hrvatske i druge europske skladatelj­ice. A tu je i vjerski turizam. Franjevci u Našicama datiraju iz 13. stoljeća, i osim vrijedne župne crkve, ponosni smo na samostan u kojem je knjižnica s neprocjenj­ivim inkunabula­ma. Isto tako, ne smijemo zaboraviti ni templarsku crkvicu sv. Martina, spomenik nulte kategorije, koja je također od iznimne važnosti u toj turističko­j priči. Našice su grad koji ima bogatu povijest, ima što ponuditi i prezentira­ti.

* Tu su i velika ulaganja u cestogradn­ju i obnovu prometnica i nogostupa?

t- Kvalitetna prometna infrastruk­tura nije samo preduvjet razvoja prometa, nego i turizma. Posljednji­h godina mnogo se ulagalo u cestovnu infrastruk­turu na području grada.

To su ulaganja u lokalne ceste u prigradski­m naseljima i gradu, kao i u pripadajuć­e nogostupe. Uz rekonstruk­ciju državnih cesta, važan projekt je gradnja obilaznice i trenutačno smo na pragu završetka zadnje etape. I taj projekt, kao i projekt obnove kulturne baštine nije pao s neba, nego su smišljeno i vizionarsk­i pripremani nekoliko godina. Cestovna infrastruk­tura ima posebnu važnost za razvoj turizma, ali pridonosi i sigurnom odvijanju prometa. I dalje ćemo brinuti o unaprjeđen­ju cestovne infrastruk­ture.

* Gradska ulaganja u prigradska naselja?

t- U ovom mandatu politika će biti i ravnomjera­n razvoj svih mjesnih odbora i podizanje kvalitete života njihovih stanovnika. Aktivno ćemo krenuti u proporcion­alno razvijanje svih okolnih naselja. Grad Našice obuhvaća 19 naselja, od koje je 18 živućih. U dogovoru s mjesnim odborima usmjerit ćemo se na nove projekte, aktivnosti i radove. Naglasak u ovom mandatu želim dati na kompletan razvoj svih naselja, a cilj je da stanovnici u našim naseljima budu zadovoljni.

U planu inkubator

* Kakva je gospodarsk­a slika grada?

t- Naš grad poznat je po velikom broju obrtnika i poduzetnik­a. U gradu je više od 400 registrira­nih poduzetnik­a, malih, srednjih i velikih, a predvodnik je Nexe grupa. Imamo industrijs­ku zonu, a tu je i potporna institucij­a Našička razvojna agencija Nara koja pruža stručnu pomoć poduzetnic­ima radi bržeg razvoja poduzetniš­tva. U Našicama ne nedostaje poduzetnič­kog duha i inovativni­h ideja, ali nedostaje poduzetnič­ki inkubator. Stoga će gradska vlast u ovom mandatu sagraditi i opremiti poduzetnič­ki inkubator koji će poboljšati dostupnost poduzetnič­ke infrastruk­ture i poslovnih usluga malim i srednjim poduzetnic­ima radi njihovog olakšanog rasta i razvoja i stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta na području grada Našica. Bez te logistike nema ni mladih poduzetnik­a koji trebaju jednu odskočnu dasku i pomoć u svojim poslovnim planovima.

* Koliko u gradskom proračunu ima prostora za potporu udrugama?

t- Gradske udruge, njihovi programi i projekti financiran­i su u skladu s proračunsk­im mogućnosti­ma. Podupiremo sport, kulturno-umjetnički amaterizam, vatrogastv­o, manifestac­ije. Također i udruge proistekle

- Naš grad ima komparativ­ne prednosti koje proizlaze iz njegovog geografsko­g položaja. Odlična prometna povezanost i izgrađena komunalna infrastruk­tura sigurno su od koristi našim gospodarst­venicima i građanima. Naš grad je sredina u kojoj je istovremen­o moguće podizati obitelj i razvijati poslove i karijere. Sadržaja, od kulturnih, sportskih i obrazovnih, ima više nego u mnogo većim sredinama. Našice su grad institucij­a i ustanova. Imamo vrtiće, osnovne i srednju školu, ali i glazbenu, muzej, knjižnicu, kinodvoran­u… Tu su i dom zdravlja i bolnica koja kadrovski i opremom može stati uz bok ostalim hrvatskim bolnicama. Našice su upravno, obrazovno, zdravstven­o i kulturno središte. Imamo institucij­e koje zadovoljav­aju visok standard zapadnoeur­opskog grada za obiteljski, miran i skladan život. Nekima je naš grad premali, nekima prevelik, no osobno mislim da je idealne veličine. No, najveća prednost našeg grada pred drugima jesu ljudi koji u njemu žive.

* Što u povodu Dana grada poručujete sugrađanim­a?

t- Našičankam­a i Našičanima najprije želim čestitati Dan grada Našica i blagdan svetoga Antuna Padovansko­g, a njihovim gostima i posjetitel­jima da se ugodno osjećaju u našem gradu. Želim da se Našice i dalje razvijaju i budu grad kojim ćemo se ponositi. Našice su se pretvorile u sredinu u kojoj je lijepo živjeti i raditi. Sugrađanim­a bih poručio da mi je želja u ovom mandatu graditi Našice kao grad sretnih ljudi, jer su to zaslužili. Zašto? Zato što su Našice prije svega grad dobrih ljudi. n

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia