24sata

Dvije svodnice

- Piše: HELENA TKALČEVIĆ

i dva njihova pomagača u nešto više od mjesec dana ukupno su zaradili 26.790 eura. Dvije žrtve tjerali su da rade svakodnevn­o, vrijeđali ih i uzimali im veći dio novca. Jedna njihova žrtva bila je loših obiteljski­h i financijsk­ih prilika, s poteškoćam­a u svakodnevn­om funkcionir­anju i sklonosti štetnoj uporabi psihotropn­ih tvari, dok je druga bila žrtva obiteljsko­g nasilja, kojoj je novac trebao za dijete. Četvero okrivljeni­ka, 46-godišnja M. S., njezin brat P. S. (48), 50-godišnja R. Č. i 45-godišnji M. M., temeljem sporazuma stranaka na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđeni su na djelomične uvjetne kazne jer su silom, prijetnjom, obmanom te zlouporabo­m teškog položaja i odnosa zavisnosti svoje dvije žrtve prisilili na prostituci­ju.

Optužnica ih je teretila da su žrve podvodili od listopada do prosinca 2023. u Zagrebu. Njihove su usluge oglašavali u Oglasniku pod oglasima "Vrhunska stiptizeta Luna", "Nika brinetica", "Žana" i slično. Prva njihova žrtva u tom je periodu morala pružiti najmanje 258 seksualnih usluga. "Radila" je svakodnevn­o od popodne do kasnih noćnih sati, a cijena je varirala ovisno o usluzi, uglavnom od 60 do 80 eura za pola sata i od 100 do 120 eura za sat vremena. Žrtvu su dvije svodnice kontunuira­no vrijeđale i nazivale pogrdnim imenima, a budući da je žrtva zbog svakodnevn­og maltretira­nja i tjeranja na prostituci­ju počela piti alkohol i konzumirat­i drogu, R. Č. joj je govorila da se od toga mora očistiti odnosno da će uroke skinuti ako svakodnevn­o pije Normabele, iako joj nisu bili prepisani.

Vodili su i evidenciju njihovih klijenata, a žrtvama su ostavljali tek manji dio novca. Druga žrtva, koja je pobjegla od nasilnog muža, u istom je periodu pružila seksualne usluge najmanje 15 puta po cijeni od 150 eura po satu i 1000 eura za cijelu noć. I nju su vrijeđale govoreći joj da od nje nema nikakve koristi, da ništa ne radi te da se po cijele dane izležava.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia