24sata

Rezolucija o Srebrenici ne proglašava Srbe genocidnim narodom

- Piše: BORIS RAŠETA

Aleksandar Vučić opet je digao uzbunu. Povod je izglasavan­je Rezolucije UN-a o sjećanju na genocid u Srebrenici. Vučić i Dodik to vide kao američko-njemačku urotu protiv Srba i kaznu jer se nisu pridružili sankcijama protiv Rusije. Što su činjenice? U Srebrenici je ubijeno između 7000 i 8000 ljudi. Tribunal za ratne zločine, čija se jurisdikci­ja proteže na Srbiju i BiH, presudio je da je to genocid. Vučić kao papiga ponavlja kako će usvajanje rezolucije značiti da se Srbi proglašava­ju genocidnim narodom. To je glupost, funkcional­na u domaćoj političkoj uporabi.

Ako je bez suda ubijeno 8000 ljudi, onda to jest pokušaj istrebljen­ja jednog naroda, ili jednog njegova dijela, kao što opisuju definicije toga kaznenog djela, uvedenog u zakone nakon genocida nad Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nijemci priznaju genocid nad Židovima, premijer Kanade Trudeau službeno je priznao genocid nad domorocima, pa ipak nitko ne kaže da su Nijemci ili Kanađani genocidni. Zašto to onda ne bi mogli priznati i Srbi, čiji predstavni­ci ustrajno lažu o 700.000 ubijenih u Jasenovcu, unatoč poimenično­m popisu od 80.000 ljudi - Srba, Židova, Roma, Hrvata (kojih je u Jasenovcu ubijeno oko 8000)? Veći dio srpske oporbe nema problema s tim, Vučić i Dodik imaju. Zato što mrtve vide kao repromater­ijal a ne kao žrtve.

Ova će, pravno, doduše, neobvezuju­ća rezolucija, ipak proizvesti i neke probleme. Rusi i Srbi najavljuju pokretanje inicijativ­e za sličnu rezoluciju o njemačkom ubijanju 25 milijuna Sovjeta. U Bosni i Hercegovin­i nastavit će se sukobi entiteta. Izrael će se također naći u problemima nakon rata u Gazi, u kojem će se broj palestinsk­ih civilnih žrtava mjeriti u desecima tisuća, uglavnom žena i djece. Ali standard je uspostavlj­en i neka bude pravda, makar propao svijet, kako kažu Latini. I ista mjerila za sve.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia