24sata

KRAJ VITEZOVE KARIJERE: OPROŠTAJ UZ ARSENA

Imam godina, premor, boleština, a i izgubil sam eros. Dosta je bilo, rekao nam je Zlatko Vitez

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

Došao je i taj dan, kraj karijere Zlatka Viteza (73). Trajala je 55 godina, a oproštaj je najavio u velikom stilu. "U četvrtak 23. svibnja u 20 sati Zlatko Vitez će povodom 55 godina umjetničko­g djelovanja u Histrionsk­om domu održati svečanu, posljednju izvedbu svoga kabarea 'Arsen+Vitez iliti Što je glumac bez slobode', kojim odaje počast prijatelju Arsenu Dediću i desetljeći­ma koja su proveli zajedno u druženju i stvaranju kazališta, poručili su iz Histriona.

- Arsen je jednom rekao: 'Jednom

Histrion, zanavijeke Histrion!' Nema dana da ga se ne sjetim i ne uzdahnem: 'Koliko nam fališ, dragi kume!' Kabare 'Arsen+Vitez' posveta je velikome maestru, njegovim stihovima i glazbi koju je stvarao inspiriran kazalištem, ali prije svega dugogodišn­joj suradnji s Glumačkom družinom Histrion - riječi su Zlatka Viteza. Gledali smo predstavu, Vitez u njoj briljira. Iz glave, natuknice su tu samo usputne, priča dogodovšti­ne s Arsenom, kako su se upoznali, kako su se družili, pa mnoge predstave na kojima je i Arsen sudjelovao u Histrionim­a... Red je to priče, red pjesme. Kad smo bili na jednoj od izvedbi, predviđeno je trajanje bilo oko 90 minuta, no Viteza vrijeme ne može omesti, pogotovo ne kad je na sceni. Trajalo je gotovo dva sata.

- Sad bu trajalo kol'ko izdržim, a i kol'ko publika izdrži, kol'ka bu podrška - rekao nam je Vitez. Kako sam kaže, kraj karijere nije ništa dramatično. Za Viteza je to "dio posla, došlo je vrijeme".

- Ma dosta je, imam godina i boleština. Već dugo ne nastupam, a ovo je hommage mojem kumu i prijatelju Arsenu. Želim baš tim programom završiti svoju umjetničku karijeru. No bit ću tu, u organizaci­ji, pomoći savjetima, a Ivan Goran Vitez je tu da preuzme sve. I vremena su jako bremenita za opstanak nezavisnih kazališnih - objasnio je Vitez pa nastavio:

- Premor je isto tu. Davno sam pričao s Kostom Spajićem i rekao mi je jednom: ‘Zlatkiću, nemam ti više erosa'. Nisam znao na što misli, u čudu sam ga gledao. Danas znam. I ja sam izgubil eros. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia