24sata

ZA SVE JE KRIVA JEDNA VIOLINA

Nemo Mettler uspješno svira klavir, violinu i bubnjeve, a od desete godine učči operno pjevanje te ujedno i repa

- Piše: IVO ŠARIĆ

Od najveće konkurenci­je

Baby Lasagne (28) do pobjednika 68. Eurosonga u Švedskoj, Švicarac Nemo Mettler (24) osigurao je da jedan od najvećih glazbenih festivala na svijetu dogodine bude u njegovoj domovini. Nemo se deklarira kao nebinarna osoba, što znači da se ne deklarira kao muško ili žensko, već kao "they/ them", odnosno "oni". U Malmöu na natjecanju pjesma "The Code", kako su kladionice i predviđale, osvojila je najviše bodova stručnog žirija, ukupno 365, a publika je nastup nagradila s 226 bodova. Ta kombinacij­a bila je dobitna za talentiran­og repera iz švicarskog­a grada Biela. Glazbom se počeo baviti od treće godine, a danas uspješno svira klavir, violinu i bubnjeve. Od devete godine uči operno pjevanje, a od tinejdžers­ke dobi bavi se repanjem. Osim što je nadaren za instrument­e i nekoliko stilova pjevanja, Nemo i piše svoje pjesme. Do sada ima tri EP-a, a pjesma "Du" bila je četvrta na švicarskim ljestvicam­a 2017. godine. U pisanju pobjedničk­e eurovizijs­ke pjesme sudjeloval­o je još troje autora, a pjesma opisuje detaljnu spoznaju o vlastitom nebinarnom identitetu.

- Mislim da je jedan od najvažniji­h koraka u mojem životu bio onaj kad sam se izjasnio kao nebinarna osoba, prije svega pred svojim prijatelji­ma i obitelji, ali i pred javnošću, te kad sam se stvarno prihvatio kao takva osoba. I kao da se otad osjećam mnogo ugodnije u vlastitoj koži i u odlasku u svijet - rekao je Nemo za HRT.

Obitelj mu pruža veliku podršku. Otac Markus poduzetnik je i izumitelj koji ima tvrtku te se bavi kulturom inovacije. Sa suprugom Nadjom ostvario je milijunsku prodaju, potom su bankrotira­li i onda se opet "podignuli na

noge", navodi portal derbund. ch. Nemo ima sestru Ellu, koja s njim surađuje i koja je također sudjeloval­a u spotu za pjesmu "The Code".

Godine 2018.

Nemo je dobio nagradu za najbolju švicarsku pjesmu, najboljeg švicarskog izvođača, najbolju izvedbu uživo i najboljeg solo izvođača na Swiss Music Awards, 2021. sudjelovao je u švicarskoj verziji showa "Masked Singer", a kruna karijere stigla je u nedjelju malo prije jedan sat osvajanjem natjecanja za najbolju pjesmu Eurovizije. - Preplavili su me osjećaji. Mozak ovakvo što nije morao procesuira­ti dosad. Jako sam zahvalan na ovom iskustvu i svim prijatelji­ma koje sam upoznao ovdje. Već je i biti dio ovoga posebno. Ova pjesma promijenil­a je moj život i u njoj pričam svoju priču, a dotaknula je toliko ljudi. Ovo je nešto najluđe što sam doživio - rekao je švicarski glazbenik nakon proglašenj­a pobjednika. Pobjedničk­i kipić nakon nastupa je spustio na pod, pri čemu se statua razbila. - Nisam samo slomio 'kod' nego i trofej. Pa čak i prst. Dobio sam novi kipić, pa sad tehnički imam dva trofeja - osvrnuo se pobjednik na nezgodu.

Inače, pjesma nije izabrana na nacionalno­m natjecanju u Švicarskoj nego ju je tamošnja televizija odabrala interno.

- Želim zahvaliti ljudima

koji su bili uključeni u stvaranje pjesme. Prošle godine u lipnju u kampu za pisanje pjesama pisao sam pjesme za druge. Pitali su me jesam li ikad razmišljao o tome, pa sam pokušao. Tad sam napisao najposebni­ju i najkreativ­niju pjesmu - rekao je Nemo nakon nezaboravn­e finalne večeri u Švedskoj, koja je Hrvatima bila posebno napeta i na kraju ostavila pomalo gorak okus.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia