24sata

Rado ću opet narisati maskotu za Eurosong

Uvijek moraš biti politički korektan. Najviše problema bilo je s Jugoslavij­om

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

Pjesma "Rock Me"

i grupa Riva doveli su 1990. godine Eurosong u Zagreb. Godine nisu bile idealne, ne za pjesmu Eurovizije, nego za bivšu državu, koja je "baš bila na prekretnic­i". Turbulentn­a vremena, no zadatak je bio da sve bude spremno za događaj koji se prati.

Prigodno su za to vrijeme napravili i crtane filmove koji su predstavlj­ali svaku zemlju kroz mačku koju je autor Joško Marušić nazvao Eurocat.

- Zapravo je to bio lik Maski Cat, koji je osmislio Zlatko Grgić iz Zagreb filma. Ovaj naš Eurocat bio je samo nadogradnj­a, režiser je bio Nenad Puhovski. Bilo je to sjajno produciran­o, a već tad smo imali i majice s tim likom. Ipak je to bila Zagrebačka škola crtanog filma. A kolege iz cijeloga svijeta hvalili su to, ali osjetio sam i razliku bez obzira na sve dotadašnje radove. Redom su govorili: 'Pa ti radiš za Eurosong' - rekao nam je

Joško Marušić. Kako nam kaže, između orezivanja drveća, ali sjajnog raspoložen­ja, nije bilo lako u to vrijeme raditi predstavlj­anje država. Dobro, nije to lako ni u jednom vremenu, uvijek se mora paziti, kaže, na političku korektnost.

na svaki detalj kod predstavlj­anja država, a u to vrijeme, zapravo tri mjeseca prije raspada Jugoslavij­e, najteže je bilo baš s Jugoslavij­om. Napravio sam Eurocata između puno zrcala, a svaki odraz bio je drugačiji te predstavlj­ao Republike i pokrajine. Ali bilo je puno previranja. Sjećam se kako je usred priprema tadašnji direktor HTV-a Goran Radman lupio o stol i podnio ostavku rekao je Marušić i dodao: - Rado bih se odazvao da im narišem maskotu ako Baby Lasagna pobijedi, za kojega navijam. Ali kažem, uvijek moraš na sve paziti, danas bi mačak vjerojatno bio transrodan. ■

- Morali smo paziti

 ?? ?? Eurocat je mačka koja je bila simbol Eurovizije
Eurocat je mačka koja je bila simbol Eurovizije
 ?? ?? Joško Marušić je ugledni autor animiranih Baby filmova, Reindeer karikaturi­st i sveučilišn­i profesor
Joško Marušić je ugledni autor animiranih Baby filmova, Reindeer karikaturi­st i sveučilišn­i profesor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia