24sata

RADNICI BEZ PLAĆE, UPRAVA POBJEGLA ‘ODLAZIM IZ VARTEKSA ZBOG MODNIH REVIJA’

Radnici Varteksa štrajkaju, a predsjedni­ca uprave dala je hitnu ostavku

- Piše: PAULA OSOJNIK

Protekao je jučer

i treći dan štrajka u Varteksu. Radnici i dalje u neizvjesno­sti, uznemireni, pod stresom. I dalje bez plaće.

- Uprava se nije obratila radnicima, s njihove strane muk. Radnici su jedinstven­i u stavu i žele se izboriti za svoje plaće - rekao nam je jučer Tomislav Rajković, predsjedni­k Udruge radničkih Sindikata Hrvatske. Kako dodaje, sindikat i radnici u srijedu su imali sastanak. Radnike koji čekaju isplatu zaostalih plaća podržavaju sindikati i građani, dodaje Rajković pa ističe da očekuju sastanak s upravom, koja mora ponuditi rješenje za izlazak iz krize. Najnovije poteškoće počele su u ožujku kad je na čelo uprave došla Jelena Bošnjak, ambiciozna modna dizajneric­a rodom iz Kaštela, majka dvoje djece i dobitnica priznanja za najbolju izlagačicu dizajneric­u na rimskom natjecanju Moda Roma Awards. - Vidio sam je dvaput u životu, nema je uopće u Varteksu, nije došla ni na prvo mirenje, ne dolazi na sjednice, nema je u pogonu... - navodi Rajković. Predsjedni­ca uprave Varteksa jučer je najavila odlazak iz te kompanije.

- Zbog prevelikih obaveza oko modnih revija i svojih obaveza u Dalmaciji, izjavljuje­m da ću odstupiti sa dužnosti člana uprave Varteksa te sam već zamolila nadzorni odbor da mi nađe zamjenu

Nećemo odustati dok nam ne isplate plaće, poručuju radnici

- priopćila je. Prošli mjesec Forbes je objavio kako je u posjedu videosnimk­e na kojoj se vidi obraćanje Jelene Bošnjak radnicima.

- Meni je dobro, vama nije dobro. Ako me podržite, bit će vam dobro - urla Bošnjak na radnice. Upozorava ih da i one snose dio krivnje za situaciju u kojoj je firma te navodno traži strpljenje radnica - navodi Forbes.

A pozajmicu za

plaće radnika, kao i “desetak puta dosad”, kako je sam naveo, i ovaj je put dao Stjepan Čajić, za kojeg mnogi smatraju kako je prikriveni pravi vlasnik Varteksa. Čajić posjeduje gotovo četvrtinu dionica u tvrtki, a gotovo isto toliko ima i modna dizajneric­a Karla Ćorluka, koja je krajem travnja otkupila dionice od Marka Vučijevića. On je posjedovao 24,91 posto udjela u Varteksu i bio njegov najveći pojedinačn­i dioničar. Ćorluka i Čajić u daljnjoj su rodbinskoj vezi, što je potvrdio i Čajić, a zajedno drže gotovo 50 posto Varteksovi­h dionica. Nedavno, kad je Ćorluka kupila dionice tvrtke, isto je učinio i Igor Mešić, i to malo manje od 15 posto. Na Googleu je moguće pronaći ostatke izbrisane stranice na kojoj jasno stoji kako je Mešić bio zaposlenik Čajićeve uspješne tvrtke Stype CS. Čajić je isticao da je Jelenu Bošnjak u upravu postavio nadzorni odbor a ne on. Sindikati ne vjeruju u to, kako kažu.

- Gospođu Bošnjak na čelo Varteksa postavio je nadzorni odbor, u kojem je sjedio Stjepan Čajić. Apsurdno je sve što oni govore, očito je da ju je netko tamo namjerno ‘instalirao’, a onda ju je, protokolar­no, nadzorni odbor potvrdio. E sad, kako su točno došli do nje, ne znam, to treba njih pitati - ističu sindikati.

Čajić odbacuje te tvrdnje.

sjedio u nadzornom odboru Varteksa niti sam ikad imao ikakvu operativnu ulogu u društvu. Sindikat potencira priču da ja planiram rasprodati imovinu - tvrdi i dodaje da je štitio Varteks od 2021., nakon investiran­ja u dionice i dokapitali­zaciju, i pozajmicam­a. Bošnjak, kaže, ne poznaje privatno, a njeno imenovanje, kao i eventualno razrješenj­e, odluke su nadzornog odbora, pri kojima je bio te će biti neutralan. - Vjerujem u opstanak Varteksa. Svi dišemo uz radnike - istaknuo je. ■

- Nisam nikad

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia