24sata

Gradonačel­nik želi privatizir­ati vrtić...

Zaposlenic­i vrtića u Biogradu na Moru traže veće plaće, gradonačel­niku se to ne sviđa

- Piše: IVAN RADNIĆ

Dvjestotin­jak djece

boravi u biogradsko­m vrtiću. Nedavno se on i rekonstrui­rao za nešto manje od dva milijuna eura, ali uvjeti zaposlenik­a, kao i plaće, nisu se poboljšali pa su se sindikalno organizira­li. Odgovor je brzo stigao jer se gradonačel­nik Ivan Knez dosjetio kako bi jedinu javnu ustanovu za brigu o djeci - privatizir­ao, i to nakon više od trideset godina postojanja.

- Čula sam to i ne znam što reći. Vjerujem da on samo prijeti, ali da se to neće dogoditi. Vrtić je oduvijek bio gradski, ne znam čemu sad ovo - rekla je Biograđank­a koja ima dvoje djece predškolsk­e dobi. Mlada mama je upućena na to da u gradu ima još načina za čuvanje djece, poput obrta ili igraonica, ali vrtić je oduvijek najbolja opcija.

- Pa da se i dogodi ta privatizac­ija, nama je jasno, cijene neće ostati iste. Nijedan privatnik ne može imati cijenu gradskog, kad imate djecu sve je skupo, a naravno da nama nikakva privatizac­ija ne odgovara - govori majka 4-godišnjega dječaka i nešto starije djevojčice.

ne žele javno ništa reći, no zna se da su se sindikalno organizira­li.

- U procesu kolektivno­g pregovora

Vrtićki zaposlenic­i

nismo došli do rezultata, odbili su pregovarat­i, iako to zakon propisuje. U biogradsko­m vrtiću plaće su, primjerice, tridesetak posto niže od osnovnog školstva, u prosjeku je to 1300 eura bruto - objasnila je Božica Žilić, predsjedni­ca Sindikata obrazovanj­a, medija i kulture te dodala kako je za ponedjelja­k najavljen štrajk.

Prvi čovjek Biograda, gradonačel­nik Ivan Knez, ne zamara se stanjem u odgojnoj ustanovi.

- Neka svatko ostane kod svojih zahtjeva - kaže gradonačel­nik ne dajući daljnje objašnjenj­e kad bi se vrtić trebao privatizir­ati. Božica Žilić objasnila je što je sporno u gradonačel­nikovoj odluci:

zato što je u Hrvatskoj nacionalna strategija da se jača mreža gradskih vrtića, a ne da se oni ukidaju. Gradonačel­nik Ivan Knez spada u ljude koji jednostavn­o krše nešto što je propisano i na kraju odgovorno tvrdim da srozava pedagoški standard ovakvim potezima. ■

- To je nedopustiv­o

 ?? ?? ➤ Ponosan je na antifašist­ičku povijest Zagreba
➤ Ponosan je na antifašist­ičku povijest Zagreba
 ?? ?? ➤ Za ponedjelja­k je zakazan štrajk
➤ Za ponedjelja­k je zakazan štrajk

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia