24sata

’Kladionice nagađaju, strpimo se do žirija’

Emilija Kokić i Tomislav Krizmanić rezultate kladionica uzimaju s rezervom

- Pišu: IVO ŠARIĆ, DINO STOŠIĆ

Adekvatna riječ za

kladionice je da se one bave pogađanjem. Ja samo mogu reći da Baby Lasagni svim srcem želim da osvoji Eurosong jer način na koji se prezentira­o, od anonimnog izvođača do mega popularnog, je savršen, govori nam pjevačica Emilija Kokić (55), koja je 1989. godine pobijedila na Euroviziji kao članica grupe Riva s pjesmom “Rock me”. Ne želi žuriti s predviđanj­ima jer, osim publike, važnost pri glasanju ima i stručni žiri.

- Već nekoliko godina pojavljuju se rock pjesme, a ‘Rim tim tagi dim’ to i je i nije. Može se dogoditi da netko tko sjedi u žiriju priznaje samo pop na Eurosongu - kaže nam Kokić. Moći žirija svjestan je i Tomislav Krizmanić, član žirija Dore.

- Nama je dovoljno koliko-toliko bodova od žirija za dobar rezultat. Mislim da ćemo u finalu izboriti mjesto u prvih pet, ali žiri sigurno neće ignorirati neke fantastičn­e vokaliste, zato sumnjam da bi nam mogli biti malo manje skloni. Ipak, profesiona­lni glazbenik vrhunski glas neće moći ignorirati - govori nam Krizmanić. Za kladionice nam kaže da u ovim trenucima postaju sve relevantni­je.

- One su rezultat odrađenih proba. Najrelevan­tnije će biti u četvrtak navečer, kad se predstave sve zemlje i velika petorka. Tad će, barem za pobjednika, moći biti sigurna situacija. Naše prvo mjesto na kladionica­ma nam u ovoj fazi samo pomaže da nemamo dramu u polufinalu hoćemo li proći ili ne kaže Krizmanić. Istaknuo je kako u finalu postoji opasnost od “razbacanih dvanaestic­a”. - Jasno je kad većina njih ide kod jednog favorita, ali kad jedni daju ovome, a drugi onome, tad je moguće da netko tko uopće nije bio miljenik izađe kao pobjednik. To se 80-ih i 90ih godina znalo događati rekao nam je Krizmanić.

Eurovizijs­ka pobjednica 2007., Marija Šerifović, bila je treća na kladionica­ma. Favoriti, Švicarci, nisu se uspjeli ni plasirati u finale natjecanja. Godinu kasnije za favorita je slovila Rusija, koja je i pobijedila na natjecanju.

Kladionice bile su točne 2009. i 2010. godine, kad su pogodile pobjednika Eurosonga. No 2011. predviđali su pobjedu Francuske, koja je završila na 15. mjestu. Kladionice su pogodile pobjednike Eurosonga 2012. i 2013. godine. Godinu kasnije pobjedu

Emilija Kokić vjeruje da će Baby Lasagna

biti barem među prvih pet

je odnijela Conchita Wurst, a Austrija tad nije bila uopće među prvih deset favorita.

Kladionice su

pogodile pobjednika 2015. godine, a 2017. je favorit iz Italije završio šesti. Prije tri godine favorit je bila Malta, koja je na kraju bila sedma. Kladionice su pogodile pobjednika 2022. godine, kad je pobijedio Kalush Orchestra, te 2023. godine, kad je Loreen upisala drugu pobjedu na Eurosongu. Hrvatskoj predstavni­ci Albini, koja je nastupala s pjesmom “Tick Tock”, predviđali su 65 posto šansi za ulazak u finale, ali Albina se nije uspjela plasirati, što je iznenadilo mnogobrojn­e obožavatel­je natjecanja. ■

 ?? ?? ➤
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia