24sata

‘Došao sam na izlet, pa me zatreslo na 14. katu’

Najmanje 9 poginulih i stotine ranjenih nakon potresa od 7,4 Richtera

- Piše: PAULA OSOJNIK

Bilo je

strašno, kao ljuljačka, ali puno žešća, rekao nam je Hrvat Ivica Gregorić, koji sa suprugom Brynhildur Guðmundsdó­ttir živi u islandskom Reykjaviku, no ovih su dana na turističko­m putovanju na Tajvanu. Tu otočnu zemlju jučer u 7.58 minuta po lokalnom vremenu pogodio je razoran potres, najsnažnij­i u posljednji­h 25 godina. Magnituda mu je bila čak 7,4 stupnja po Richteru, a nakon prvotnog šoka uslijedilo je još stotinjak manjih potresa, prenose tajvanske vlasti. Neki neznačajno manji - tek jedan stupanj. Epicentar je bio 18 kilometara istočno od Hualiena, najvećeg okruga te zemlje, koji se nalazi na istočnoj obali. Aktivirala su se mnoga klizišta, neke su se zgrade djelomično ili potpuno urušile, poginulo je najmanje devet ljudi, a više od 700 ih je ozlijeđeno. Spasilačke ekipe odmah su krenule u akciju. Ivica je u trenutku potresa sa suprugom bio na 14. katu hotela. Iako su potresi česti i na Islandu, bračni par ovakav snažan i razoran potres dosad još nije doživio.

na Islandu bio 2000. godine, 6,6 po Richteru. Nevjerojat­no, ali potres nas je drmao i u Japanu prije deset godina. Supruga i ja smo tad bili u hotelu na 48. katu, treslo nas je 6,7! A dan prije potresa u Tajvanu penjali smo se na vrh Taipei tornja, na kojem je kugla od 660 tona da amortizira njihanje u slučaju potresa - ispričao nam je u

- Najžešći je

dahu Ivica. On i supruga doživjeli su i nedavnu erupciju vulkana na Islandu.

- Na Islandu sam iz dnevne sobe gledao erupciju vulkana, sad odem na izlet na Tajvan pa me trese na 14. katu - priča Ivica. Strašan, razarajući potres opisuje nam i Hrvatica koja je trenutačno u gradu Taitungu.

- Ovdje sam s još četiri prijatelja. Oko osam sati probudio nas je alarm na mobitelima. Mislila sam da je alarm, ali bilo je to sigurnosno upozorenje za potres. I tad smo svi osjetili podrhtavan­je. Naša zgrada se činila sigurna, pa nismo izlazili, posebno jer su nas upozorili pri dolasku na Tajvan da su potresi ovdje relativno česti. Cijela se zgrada tresla, ja sam se odmah sjetila zagrebačko­g potresa. Vidim da je magnituda bila veća od 7, ovdje u Taitungu se ipak slabije osjetilo. Pisalo je 6,4 kad sam pogledala mobitel - ispričala nam je.

Nakon desetak

minuta u kojima šok još nije oslabio, stiglo je i novo upozorenje. Ono za tsunami. - Tajvanski kolege su nam se počeli javljati i pitati jesmo li dobro. Rekli su nam da nikako ne idemo na plažu - dodala je. Snimke s Tajvana su, malo je reći, zastrašuju­će. Zgrade su nagnute, cijele četvrti su sravnjene sa zemljom, a velik broj ljudi i dalje je zarobljen u građevinam­a, prijevozni­m sredstvima, na planinama...

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia