24sata

NEWS I RIBAMA JE KRIZA: SRDELA ‘SMRŠAVJELA’

Imala je u prosjeku 15 cm, sad ima svega 11 i težila je 30 grama. Sad tek deset

- Piše: MERI TOMLJANOVI­C

Srdela je četiri centimetra kraća i triput lakša nego što je bila, pokazalo je veliko istraživan­je Francuskog instituta za istraživan­je mora.

Naime, zbog promjena u okolišu prosječna veličina u zadnjih deset godina pala je s 15 na 11 centimetar­a, a težina s 30 na svega 10 grama. Ni jedna srdela koju su znanstveni­ci pronašli u Sredozemno­me moru nije bila starija od dvije godine. - U ovom poslu sam jako dugo i nekad je bilo uobičajeno da tijekom sezone lova u kilogramu srdela bude od 35 do 40 komada. No već dulje je primjetno da je riba sve manja, sad ih je i do 60 komada u jednom kilogramu - kaže nam Đorđe Jurišić iz postirske tvrtke Sardina.

OSAM U KONZERVI

- Teško je reći o čemu je riječ, to bi morali odgovoriti znanstveni­ci iz Instituta za ribarstvo, no po meni nije u pitanju izlov jer srdele ima, samo što je manja nego što smo možda navikli. Što se tiče proizvodnj­e, nama manja srdela za sada ne predstavlj­a neki veliki problem, štoviše ima kupaca koji žele da je riba manja, tako da ih je više u paketima - kaže. Francuski znanstveni­ci imaju objašnjenj­e - srdela je manje zbog pada populacije mikroalgi, koje su glavni izvor hrane, a smanjena im je i hranjivost. Alge su se pak prorijedil­e zbog promjena u okolišu. Primjerice, temperatur­a mora porasla je za pola stupnja zbog klimatskih promjena. Manje algi - manja srdela.

- Da, upoznati smo s tom činjenicom i istina je da se sitna plava riba, prije svega srdela, u zadnjih nekoliko godina smanjila u dužini i gramaži. To na proizvodnj­u ima značajan utjecaj jer povećava troškove proizvodnj­e. Naime, nekad su u konzervu ribe išle četiri srdele, a danas, upravo zbog njihova manjeg rasta, u konzervu ide njih osam. Ujedno, kad naše radnice ribe slažu na proizvodnu traku, gube dvostruko više vremena za posložiti ribu, što usporava i proizvodnj­u te ujedno povećava i cijenu. Nasreću, kvaliteta je tu, a ona nam je uvijek bila najbitnija - kaže nam Davor Gavela, direktor prodaje i marketinga tvrtke Sardina d.o.o., specijaliz­irane za ulov, preradu i uzgoj ribe, koja svoje proizvode izvozi u 25 zemalja.

Kad je on počeo raditi 1997. godine, pecatura, tj. broj komada ribe u kilogramu je bio 28, a danas je to od 40 do 60 komada ribe u kilogramu, što je gotovo dvostruko više. Situacija se ipak malo poboljšava otkad je uvedena zabrana lova, tj. lovostaja tijekom godine, što je upravo urađeno s namjerom da se zaštiti biološki stok.

MORSKI ORAH

- Jedan od problema sa srdelom je i najezda invazivnog rebraša zvanog morski orah, koji je plavoj ribi konkurent u prehrani. Zbog klimatskih promjena, miješanja morskih struja i porasta temperatur­e broj jedinki morskog oraha je sve veći i on pojede sve više algi, koje su zapravo glavna hrana za srdele - kažu nam s pulskog fakulteta za znanost o moru.

 ?? ?? Manja srdela najveći je problem za proizvođač­e konzervira­ne i soljene ribe
Manja srdela najveći je problem za proizvođač­e konzervira­ne i soljene ribe
 ?? ?? Srdelu zovu ‘hranitelji­ca’. Kilogram na tržnici obično stoji oko 20 kuna
Srdelu zovu ‘hranitelji­ca’. Kilogram na tržnici obično stoji oko 20 kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia