24sata

Dođu na more pa se kod nas usput i cijepe

ZDRAVSTVEN­I TURIZAM Prvom dozom se cijepe ‘gastarbajt­eri’, stranci dolaze najviše na drugu dozu

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Otkad imamo cjepiva dovoljno i za one koji nemaju hrvatsko zdravstven­o osiguranje ni prebivališ­te, sve je više turista i dijaspore koji dođu na ljetovanje, pa usput i na prvu, odnosno drugu dozu cjepiva.

- Među onima koji nam dolaze na prvu dozu su najviše naši ‘gastarbajt­eri’ iz Njemačke i Francuske, Nizozemske, srednje životne dobi, koji tamo još nisu došli na red za cijepljenj­e. Cijepimo i strane državljane na radu u Hrvatskoj - kaže nam dr. Željka Karin, ravnatelji­ca Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinsk­e županije. Na cijepljenj­e se može doći bez najave, kao i u Primorsko-goranskoj županiji, u kojoj kažu kako veći dio stranaca koji se dolaze cijepiti čine oni kojima treba druga doza, a zatekli su se na Jadranu. Među onima koji stižu po drugu dozu često su i naši, domaći gosti.

- Sporadično, na prvu nam dozu pak dolaze Hrvati iz SAD-a i drugih država u kojima žive i rade - otkriva mr. Dobrica Rončević, voditelj epidemiolo­škog odjela primorsko-goranskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Ima dosta i onih koji se dođu cijepiti iz BiH, pri čemu uvjet više nije samo hrvatsko državljans­tvo, odnosno nacionalno­st. Kako u BiH i dalje nedostaje cjepiva, epidemiolo­zi u “morskim” županijama, ali i u Slavoniji, kažu kako osjećaju velik pritisak u pogranični­m dijelovima s BiH. Dolaze ljudi iz Livna, Bihaća, ali i iz Tuzle, Zenice - na more i na cijepljenj­e, skoro pa u “zdravstven­i turizam”. Ne moraju imati ništa osim putne isprave, kako bi ih se uvelo u sustav da su cijepljeni. Neki “skoknu” samo na cijepljenj­e, bez da skoče i u more.

Zadar cijepi strance s radnim dozvolama u Hrvatskoj - Bosance i Srbe, Ukrajince i druge, a hoće li cijepiti i ostale, goste, razmotrit će sukladno podacima o zalihama cjepiva, kaže šef tamošnjeg stožera Šime Vicković. Koliko se stranaca u RH dosad cijepilo, u HZJZ-u ne znaju.

 ??  ?? Cijepiti u Hrvatskoj se mogu i stranci koji nemaju naše osiguranje
Cijepiti u Hrvatskoj se mogu i stranci koji nemaju naše osiguranje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia