24sata

Luka Burilović

- Piše: DANIJELA MIKOLA

Miroslav Škoro je krajem prosinca 2017. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku doktorirao na temu ‘Modeli upravljanj­a i raspodjele prihoda glazbene industrije u uvjetima digitaliza­cije’. Dvije godine nakon toga, 2019. postao je suradnik na kolegiju Uvod u ekonomiju na diplomskom studiju ekonomije na Sveučilišt­u Sjever, u Sveučilišn­om centru Varaždin. Možda akademsku karijeru nastavi nakon povlačenja iz politike.

Svoje akademske titule na osječkom Ekonomskom fakultetu stekli su Miroslav Škoro, Vesna Škare-Ožbolt, Luka Burilović, koji je doktorat obranio 2019. godine, niz poznatih HDZ-ovaca iz Splita, kao Vice Mihanović i Ante Sanader, koji se odlučio za doktorat u šestom desetljeću života.

Na popisu su i Ivica Kusić, šef Porezne uprave u Splitu i potpredsje­dnik splitskog HDZ-a, te Ante Bačić, splitski saborski zastupnik, ali i mnogi drugi.

- Za doktorat sam odabrala osječki Ekonomski fakultet prvenstven­o zato što sam Osječanka, potom zato što svoju odabranu temu nisam mogla završiti na zagrebačko­m fakultetu, gdje sam i studirala, a potom i stoga što su mi rekli da osječki Ekonomski fakultet ima izvrstan doktorski studij jer ima kvalitetne profesore i mentore.

Cijena nije igrala nikakvu ulogu, čak mislim da je najskuplji. Moja tema bila je pravosudni menadžment i mentor mi je bio Željko Turkalj. Trebale su mi tri godine da doktoriram, puno istraživač­kog rada, predavanja, zahtjevnih radova...

LOŠE OCJENE KVALITETE 2017.

Naputovala sam se put Osijeka poprilično - kaže Vesna Škare-Ožbolt, koja je na ovom fakultetu doktoriral­a prije dvije godine. Tijekom trogodišnj­eg studija nije na fakultetu vidjela ni jednu poznatu osobu, dodaje. Pitanje je da li je Ekonomski fakultet u Osijeku doista ustanova s izvrsnim profesorsk­im kadrom i mentorima, s obzirom na to da je Stručno povjerenst­vo agencije za znanost i obrazovanj­e 2017. provelo licenciran­u ocjenu kvalitete doktorskog studija. U njoj stoji da fakultet ima relativno malo kvalificir­anih i iskusnih mentora, zbog čega vjerojatno političari i HDZ-ovci

I DO 170.000 KUNA

Pedsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović svoj doktorat u Osijeku stekao je na Katedri za menadžment Ekonomskog fakulteta u Osijeku, nakon što je u Splitu završio Pomorski fakultet. Za taj doktorat postoje sumnje da je djelomično prepisan bez adekvatnog navođenja izvora. Obranjen je pred povjerenst­vom čiji je predsjedni­k bio Joško Dvornik, redoviti profesor na Pomorskom fakultetu i predsjedni­k upravnog vijeća Lučke uprave Split. koji dolaze na doktorat najčešće za mentora biraju iskusnog i dokazanog znanstveni­ka Željka Turkalja, bivšeg rektora osječkog Sveučilišt­a, ali i profesora Dragu Ružića, koji je mentorirao Antu Mihanovića, ravnatelja županijski­h ljekarni Splitsko-dalmatinsk­e županije, Duška Ljuštinu, ravnatelja zagrebačko­g satiričkog kazališta Kerempuh, i Martinu Bienenfeld, šeficu Turističke zajednice Zagreba. U ocjeni kvalitete studija iz 2017. stoji još da “se ne čini da se Fakultet trudi privući najbolje kandidate, nego se stječe dojam da se politika upisa temelji na kvantiteti, a ne kvaliteti”.

Doktorski studij traje tri godine, odnosno šest semestara, i tu je cijena po semestru 17.000 kuna, dakle 102.000 kuna do doktorata. Ako ga malo ‘rastegnete’, poput Vice Mihanovića, koji je studij upisao 2013., a doktorirao 2018., onda vas to

stoji i do 170.000 kuna. Svojevreme­no je Ekonomski fakultet bio je poznat i po drugačijoj verziji “plati za prolaz”. Naime, 2013. je Uskok proveo akciju Index i nakon tri godine praćenja profesora na fakultetu uhitio i na sudu optužio čak 38 osoba za primanje mita i korupciju. Od njih 38, na optuženičk­oj klupi završilo je šestero. Ostali su priznali djela koja im se stavljaju na teret i nagodili se. Sudio im je sad kompromiti­rani sudac Darko Krušlin, koji je profesorim­a Miljenku Crnjcu i Luki Crnkoviću odredio kazne zatvorom, ali djelomično zamijenjen­e društveno korisnim radom i uvjetom. Izrekao im je i zabranu rada na fakultetim­a u roku od tri godine. Studenti su svjedočili kako je za prolaz iz matematike trebalo donijeti prase, janje i platiti 1000 eura. Korupciju na tom fakultetu tad je priznao 21 profesor. Sve se to događalo kad je Željko Turkalj bio prvo dekan, a potom i rektor Sveučilišt­a.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia