24sata

LOMIO ŽIVOT U RU, ODLIČNA SAM

UČENICI SU OTIŠLI, ALI SE I VRAĆAJU Prvašića se upisuje više nego lani, srednjoško­laca se dio ispisao, grade se montažne škole i uređuju stare

- Piše: ANDREJA THOMAS

Uz sve okolnosti, potres, epidemiju, život u kontejneru, sve je dobro i završilo, kaže nam Antonija Žilić (17), maturantic­a Srednje škole u Glini.

Ona je s odličnim uspjehom završila školu za drvodjeljs­kog tehničara dizajnera, a sad se priprema za upis na Policijsku akademiju. Ako ne prođe, dodaje, odlazi služiti vojni rok. Ona i njezini vršnjaci zadnji razred srednje škole završili su u školi u Topuskom jer je Srednja škola u Glini u razornom potresu pretrpjela teška oštećenja. Potres je znatno oštetio kuću i Antonijine osmeročlan­e obitelji, zbog čega već mjesecima stanuju u stambenom kontejneru. Antonija je najstarije dijete u obitelji, a najmlađa sestrica rodila se nekoliko dana nakon potresa, 3. siječnja. No uza sve nedaće, Antoniju niti njenu obitelj teška situacija nije pokolebala. Ona je uspješno završila školu, a roditelji uz pomoć donatora grade novu kuću.

- Iako se za život u kontejneru ne može reći da je dobar, nije niti toliko loš jer imamo krov nad glavom. Tko hoće nađe način. Trudili smo se svi, mama, tata... Dali smo sve od sebe. Nismo dali da nas to sve uništi do kraja, jednostavn­o smo udarili kontru. Sve je bilo zbrda-zdola, ali me volja gurala naprijed. Htjela sam uspješno završiti školu i uspjela sam - zaključuje Antonija.

Nakon razornog potresa u Sisačko-moslavačko­j županiji oštećeno je mnogo škola, a dio njih je neuporablj­iv. Prošlu školsku godinu dio učenika školu je završilo u svojim školama, drugi su gostovali u drugim školama, dio se odselio. Iduća školska godina također će početi “šaroliko”. Iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije kažu da je najveći broj učenika nakon potresa ispisan iz osnovnih škola na području grada Petrinje, no po broju upisane djece u prvi razred

OŠ za školsku godinu 2021/2022. nije zabilježen pad upisanih učenika u odnosu na proteklu godinu.

- I. Osnovna škola Petrinja i Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja imaju blagi porast upisane djece. I Grad Glina upisuje veći broj djece nego lani, kad je bilo upisano 40 djece, a u iduću ih se upisuje 64 - kažu u Upravnom odjelu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia