24sata

Bilo je užasno. Povraćala sam 24 sata na dan. No preživjela sam sve i danas me ništa neće pokolebati. Uživam u životu jer je život čudo

-

Operacijom su mi odstranili cijelu desnu dojku i deset limfnih čvorova, od kojih su dva bila pozitivna. Krenula sam na 6 kemoterapi­ja i 23 zračenja. Bilo je užasno teško.

Doslovce sam 24 sata šest dana u tjednu povraćala. Pretvorila sam se u jako mršavu ženu od 46 kilograma jer nisam mogla jesti. Međutim, preživjela sam sve i krenula na hormonsku terapiju, otvoreno govori Vanja. Sve je bilo u redu na redovitim kontrolama koje je najprije imala svaka dva, a potom svaka četiri te na kraju svakih šest mjeseci. Nekoliko godina je sve bilo u redu.

- Na jednoj redovnoj kontroli napravila sam tumorske markere koji su bili jako visoki. Odmah sam otišla na pretrage te je ustanovlje­no da imam metastaze na jetri i plućima. Ponovno su uslijedile četiri kemoterapi­je prošle godine te sam dobila pametni lijek. Međutim, u srpnju mi se pojavila kvržica ispod lijevog pazuha. Punkcija je pokazala da su metastaze otišle ispod pazuha. Dobila sam opet 10 kemoterapi­ja i posljednju sam primila prije mjesec dana - rekla je Vanja. Kaže da je prošlo i to, a trenutačno čeka CT abdomena i toraksa kako bi se vidjelo koliko se bolest proširila.

- Ovaj događaj izlaska na pozornicu mi je bio iznimno važan. Inače, treniram dugo, a posljednje tri godine pokušavam ući u kategoriju bikini fitnessa i otići na državno natjecanje. Ali uvijek me je nekako bolest spriječila u tome. Moj izlazak u Poreču pred masu ljudi je na neki način ostvarenje dugogodišn­jeg sna, iako se

spremam za državno prvenstvo sljedeće godine. Ja to mogu”, rekla je hrabra lavica. Išla je na rekonstruk­ciju dojke, a unatoč bolesti nastoji svaki dan uživati i izgledati sebi dobro. Stavi jednu od svojih brojnih perika, našminka se i nasmiješi svakom novom danu. Velika podrška su joj suprug i 16-godišnja kći, koji je bodre na svakom koraku. - Moj duh je jako pozitivan.

Prirodno sam vesela i nikad se nisam žalila. I kad dođe takva situacija teške bolesti, boriš se i uhvatiš u koštac. To je trenutačno moj život i druge nema. Dva puta mi se rak vraćao. Evo, sad su nastupile i metastaze ispod pazuha. To me neće pokolebati da treniram svaki dan po sat i pol u teretani te uživam jer je život čudo - rekla je na kraju i poručila: Žene, budite ponosne!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia